Info

Amra Mušić : Uvođenje obaveznog predškolskog obrazovanja je olakšavajuća okolnost

 

14.11.2017 15:35
Slika
 
Obdanište čiji je osnivač Općina Breza, postoji od 1984. godine. Montažni objekt u kojem se nalazi ova ustanova bio je oštećen u proteklom ratu, a u obnovi su pomogle fondacije „Save the children“ i UNICEF.

Primarni cilj je rad sa djecom kako bi ih pripremili za socijalno osposobljavanje te stvaranje navika koje prenose dalje. Djeca koja borave u JU „Umihana Čuvidina“ pohađaju cjeloviti razvojni program. Odgajatelji s djecom rade na stvarima koje potiču sve aspekte razvoja ličnosti.

„Uvođenje obaveznog predškolskog obrazovanja je olakšavajuća okolnost jer iz prethodnog ličnog iskustva rada kao pedagog u školama znam koja je važnost kada djeca iz vrtića dođu u prvi razred. Mnogo je lakše raditi s njima jer su prošli proces socijalizacije, već imaju ustaljene radne navike i znaju norme ponašanja. Ne gube vrijeme na taj dio i lakše prihvaćaju određene zadatke koje nose školske obaveze. Slobodniji su u izražavanju svojih ideja i uključivanju u rad“, rekla je za „Našu riječ“ Amra Mušić, direktorica ove ustanove.

Osim primarnog obrazovnog dijela koji je u skladu s godišnjim planom i programom, u ovom vrtiću postoji postoji i specijalni program engleskog jezika. Kroz inovativni dio engleski jezik se nastoji približiti mališanima te počinju koristiti nove riječi kroz igru. Roditelji su zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

Djeca su raspoređena u tri grupe: jaslice, mješovita i starija vrtićka grupa, dok se ukupan broj djece kreće između 70 i 80.

„Nastojat ćemo da više roditelja upisuju svoju djecu, barem u predškolskom periodu, izuzev onog obaveznog od 150 sati koje je propisalo ministarstvo. Imamo informacije da jedan broj djece odlazi u privatne vrtiće na području općina Ilijaš i Sarajevo, ovisno o tome gdje roditelji rade. U narednom periodu ćemo se potruditi da poboljšamo uslove, kako bi i na taj način odgovorili zahtjevima roditelja“, kazala je Mušić.

Cijena cjelodnevnog boravka u JU „Umihana Čuvidina“ iznosi 150 KM, dok poludnevni aranžman s ručkom košta 130 KM.

(„Naša riječ“, 14. novembar 2017.)
0 0