Info

Brojne delegacije sudjelovale u obilježavanju godišnjice stradanja civila Stupnog Dola i Vareša

 

23.10.2018 19:45
Slika
 

Među brojnim delegacijama koje su polaganjem cvijeća na spomen-česmu u Stupnom Dolu odale počast ubijenim Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, bile su i delegacije Općinskog vijeća i općine Breza, koje su činili načelnik Munib Zaimović, njegova saradnica iz Službe za privredu Ajsela Silajdžić i vijećnica Nejira Muratović.

Stradalim civilima poklonili su se i predstavnici boračkih organizacija općine Breza: Nedžad Škrgić, Sulejman Bulbulušić, Fuad Memić i ratni general Nehru Ganić.

Pripadnici jedinice HVO-a Vareš i jedinice "Apostoli" i "Maturice" iz Kiseljaka u Stupnom Dolu i Varešu 23. oktobra 1993. godine ubili su 45 bošnjačkih civila.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da će se boriti da svi koji su počinili zločine na cijeloj teritoriji BiH budu privedeni licu pravde.

- Onaj ko nije sposoban da se pokloni žrtvama ne pripada ljudskom rodu. Ne pripadaju ni oni koji su to uradili. Želim da zajedno s vama pokažemo da ova Bosna i ovaj Vareš mogu živjeti - naveo je u svom obraćanju Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je poručio da ovaj zločin ima ime i prezime, da ne može biti zločin dva čovjeka kako je rečeno u Haagu, te da treba istrajati u traženju da se zločinci sankcionišu.

Predsjednik Mjesne zajednice Stupni Do Emir Likić, naglasio je da je na ovaj dan prije 25 godina Vareš doživio najveću ljudsku historijsku kataklizmu od svog postanka.

Obilježavanju 25. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša prisustvovali su  i ratni veterani iz pet različitih vojski, između ostalih, bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a, VJ i JNA.

Foto : Obilježena 25. godišnjica stradanja civila Stupnog Dola i Vareša

0 0