Info

Čas historije na temu "Ratni put i djelo 304. brdske brigade Armije RBiH"

 

25.12.2018 09:47
Slika
 
U okviru Programa obilježavanja 26. godišnjice formiranja 304. brdske brigade Armije RBiH, za učenike osnovnih i srednjih škola u kino sali "Sretno" jučer je organiziran  čas historije na temu "Ratni put i djelo 304. brdske brigade Armije RBiH".

Prisutnim se obratio predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida "Breza '92" Nedžad Škrgić koji je rekao da se tradicionalno, kada je u pitanju obilježavanje 8. januara, mlađim generacijama nastoji prenijeti istina iz perioda kada su najbolji sinovi BiH svoje živote dali za odbranu države.

Načelnik općine Breza Munib Zaimović je u svom obraćanju pozdravio penzionisanog generala Armije RBiH Nehrua Ganića, kao i sve prisutne borce.

"Drago mi je vidjeti da ste u velikom broju došli kako biste čuli kroz šta su prošli naši borci. Osmog januara obilježavamo 26. godišnjicu Brigade i pozivam vas da na svečanu manifestaciju dođemo u što većem broju, kako bismo na odgovarajući način odali počast najhrabrijim sinovima BiH. Hvala svima koji su učestvovali u odbrani naše zemlje", naveo je načelnik Zaimović.

Govoreći o historijatu Brigade, ratni komandant Mirsad Begić je naglasio da se zona odgovornosti, s dužinom od oko 40 kilometara, prostirala na područjima općina Breza, Ilijaš i Vareš.

"Pamtimo i ne zaboravimo. Prijetnje po našu državu nisu nestale. I danas smo suočeni s opstrukcijama evropskog puta i priključenja NATO savezu", poručio je Begić.

Historijski čas su, u saradnji s općinom Breza, organizirali predstavnici temeljnih boračkih organizacija. U kino sali "Sretno" zabilježeno je prisustvo mališana iz Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Umihana Čuvidina" koji će na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana 304. brdske brigade, čije je održavanje planirano za 8. januar 2019. godine, izvesti svoju tačku.
0 0