COVID-19

Članovi Kriznog štaba općine Breza saglasni : Zajedničkom saradnjom može se kontrolisati situacija

 

24.03.2020 23:55
Slika
 
- Još jednom pozivamo građane da ozbiljno shvate sve mjere prevencije širenja koronavirusa te da ostanu disciplinovani kada je riječ o njihovom poštivanju - poručili su na današnjem sastanku članovi Općinskog štaba civilne zaštite i Korodinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom bolesti Covid-19.

Sanitarna inspektorica Elsada Šehović informisala je da se 60 osoba nalazi u kućnoj izolaciji te da je, nakon jučerašnjeg testiranja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom u Brezi. Šehović je navela da se radi o veoma savjesnom građaninu Breze koji je nakon povratka iz Njemačke boravio u kućnoj izolaciji i nije uspostavio niti jedan kontakt. Pacijent je prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica.

Direktor Doma zdravlja dr. Edin Avdić je naglasio kako se ulažu veliki napori u cilju sprječavanja ulaska virusa u zdravstveni sistem, uz poruku da se zajedničkom saradnjom na uspješan način može kontrolisati krizna situacija.

Načelnik Općinskog štaba civilne zaštite Huso Herco je ustvrdio da je Krizni štab reagovao na vrijeme te dodao da se čini sve kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Zamjenik komandira Policijske stanice Breza Avdo Omerhodžić je istaknuo kako policijski službenici svakodnevno provode potrebne mjere, navodeći važnost pridržavanja donesenih propisa.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić konstatovao je da se radi dobar posao, uputivši apel građanima koji žele da se volonterski uključe u pružanje pomoći svima kojima je neophodno, da se prijave Centru i Crvenom križu općine Breza.

Sastanku Kriznog štaba općine Breza prvi put je prisustvovao predstavnik Rudnika mrkog uglja “Breza” Alija Salkić.

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, u cilju preventivnog djelovanja i realizacije mjera utvrđenih odlukama Kriznog štaba, sve dok traje opasnost od bolesti Covid-19, prema do sada utvrđenim naredbama, mjerama i preporukama, radno vrijeme općine Breza skraćeno je od 9 do 13 sati.

- U prostorijama lokalne samouprave svakodnevno se provodi dezinfekcija i druge mjere koje su propisala nadležna tijela, dok svi uposlenici koriste maske i rukavice – izjavio je načelnik mr.sci. Munib A. Zaimović.
0 0