Info

Devetnaesti memorijalni turnir "Meho Rahmanović - Mex"

 

28.01.2019 14:07
Slika
 

Šahovski klub "Preporod" Breza, u motelu "Bosnia", 27. januara organizirao je 19. memorijalni turnir "Meho Rahmanović - Mex". Poslije uvodnih riječi predsjednika Organizacionog odbora Čamila Buljetovića, turnir je otvorenim proglasio načelnik Breze Munib Zaimović.

Prvo mjesto osvojio je velemajstor Milan Vukić iz Banje Luke, ispred Andrije Obada iz Tuzle i FIDE majstora Senada Kamberovića iz Sarajeva. Takmičar iz Zavidovića Halim Hutinović našao se na četvrtom mjestu, peti je bio Muamer Mrnđić iz Konjica, dok je šesto mjesto zauzeo FIDE majstor Tigran Kojić iz Breze i tako postao najbolje plasirani domaći igrač. Drugi najzapaženiji brezanski šahista, na 19. memorijalu koji je okupio 95 učesnika, bio je Tahir Gavranović.

Najuspješniji kadet je član Šahovskog kluba "Igman" iz Konjica Samuel Zenelaj, prva kadetkinja Banjalučanka Milana Babić, a najbolja u ženskoj kategoriji je članica banjalučke Škole šaha "Skakač" Maša Babić.

Šahisti s rejtingom do 2.100, koji su najviše pokazali, su Amir Alić, Predrag Barišić i Ešef Korjenić.

Igralo se po švicarskom sistemu 9 kola, uz tempo od 15 minuta po igraču i kompjutersko  parovanje. Turnir na kojem su nastupili šahisti iz Banje Luke, Tuzle, Goražda, Pala, Tešnja, Zavidovića, Kaknja, Sarajeva, Hadžića, Konjica, Ilijaša, Visokog, Zenice, Pazarića, Vareša, Istočnog Sarajeva i Doboj-Juga, rejtingovao se za FIDE listu za ubrzani šah.

Nagradni fond iznosio je 1.050 KM. Turnir su sudili Mirza Miralem, internacionalni šahovski sudija i Muharem Višnjić, državni sudija.

Generalni pokrovitelj bila je Općina Breza na čelu s načelnikom Munibom Zaimovićem, a sponzori Perutnina "Ptuj" BH, Motel "Bosnia" Breza, građanin Breze Mustafa Šabić te rodbina i prijatelji rahmetli Mehe Rahmanovića.

Veliki doprinos organizaciji ovog tradicionalnog šahovskog takmičenja dali su članovi ŠK "Preporod" Tahir Gavranović, Samir Spaho i Željko Jurkić, kao i ostali članovi i prijatelji Kluba. 

0 0