Info

Odluka o broju i razmještaju taksistajališta i broju taksivozila na području općine Breza

 

03.03.2023 10:27
Slika
 
Na osnovu člana 9. stav 1. Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksiprijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona- Novi prečišćeni tekst („Sl. novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 10/19), u skladu s članom 39. stav 1. tačka 6. Statuta Općine Breza, Općinski načelnik, d o n o s i:

O D L U K U
o broju i razmještaju taksistajališta i broju taksivozila na
području općine Breza

Član 1.
Ovom odlukom utvrđuje se broj i razmještaj taksistajališta, broj stajališnih mjesta za taksivozila na taksistajalištima koja se nalaze na javnim površinama, kategoriju taksistajališta i ukupan broj taksivozila, odnosno ukupan broj dopunskih taksioznaka na području općine Breza.

Član 2.
Ukupan broj taksistajališta na području općine Breza je 3 (tri), na koja je raspoređeno 18 stajališnih mjesta i to kako kako slijedi:
- Taksistajalište PARKING PIJACA (I kategorija) 6 stajališnih mjesta
- Taksistajalište AUTOBUSKA (II kategorija) 2 stajališna mjesta
- Taksistajalište APOTEKA (III kategorija) 2 stajališna mjesta

Član 3.
Ukupan broj taksivozila, odnosno ukupan broj dopunskih taksioznaka koje se mogu izdati na području općine Breza je 17, unutar propisanog zakonskog omjera i to jedno taksivozilo na 850 stanovnika, a na osnovu zvaničnih podataka prema popisu stanovništva iz oktobra mjeseca 2013. godine.

Član 4.
Na jedno taksistajališno mjesto mogu se rasporediti dva (2) taksi vozila, zavisno o vremenu koje jedno taksi vozilo može biti na raspolaganju u toku dana. Na određenom taksistajalištu ne smije biti parkirano više taksi vozila od broja obilježenih taksistajališnih mjesta.

Član 5.
Za upotrebu i korištenje taksistajališnog mjesta na taksistajalištima koja se nalaze na javnim površinama, taksi prijevoznici moraju pribaviti odobrenje/rješenje Općine Breza (Služba za prostorno uređenje, zaštitu okolice, geodetske i imovinsko-pravne poslove) i platiti godišnju naknadu za razdoblje od 01.01. do 31.12. tekuće godine.

Član 6.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se na Oglasnoj ploči Općine Breza i web stranici breza.gov.ba.

Broj:01/2-19-561/23                                                Općinski načelnik
Datum: 02.03.2023                                                      Jusić Vedad
0 0