Info

Edukacija za sakupljače ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskih plodova i gljiva

 

18.06.2020 15:43
Slika
 
Sweden/USAID FARMA II projekt je danas, u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Brezi, održao edukaciju za 30 socijalno ugroženih osoba i predstavnike mjesnih zajednica o prikupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja i njegovoj daljoj prodaji.

Edukativno predavanje u kino sali održala je inženjerka agronomije Slobodanka Popović, a upriličeno je na zahtjev Centra za socijalni rad, prve ustanove tog tipa čiji su predstavnici zatražili ovakvu vrstu podrške.

„Centar za socijalni rad u Brezi je u toku 2019. godine pružio usluge za oko 1.500 socijalno ugroženih ljudi. Kada je prije mjesec dana objavljen Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva, pročitao sam ga odjednom. U tome sam odmah vidio priliku da pomognem korisnicima naših usluga, koji uključuju ljude s niskim ili nikakvim primanjima, ali koji su još uvijek radno sposobni“, rekao je Osman Salkić, direktor Centra.

Priručnik, koji je pripremio Sweden/USAID FARMA II projekt, pruža opis 86 biljaka i deset gljiva. Uključuje i podatke o četiri otrovne biljke i pet otrovnih gljiva koje se često pogrešno zamijene za jestive.

„Bilo mi je zanimljivo vidjeti da se u Priručniku nalazi mnoštvo biljaka za koje postoji tržište, ali sa kojima mnogi ljudi nisu upoznati. Imamo toliko prirodnih resursa oko nas koje možemo iskoristiti kako bismo očuvali svoje zdravlje i nadopunili svoje prihode. Ono što nam je nedostajalo bilo je obrazovanje, a sada to dobivamo zahvaljujući Sweden/USAID FARMA II projektu. Sada je pravo vrijeme da se održi trening pošto je trenutno sezona branja mnogih biljaka i gljiva. Nadam se da će svi polaznici treninga iskoristiti znanje stečeno danas kako bi povećali svoje prihode. Postoji mnogo kompanija koje vrše otkup bilja i gljiva u našem regionu. Prošle godine, na primjer, mnogi su ostvarili solidnu zaradu od skupljanja vrganja“, dodao je Salkić.

Galerija fotografija : Edukativno predavanje za sakupljače bilja
0 0