COVID-19

Epidemiološka situacija u Brezi ponovo ulazi u mirniju fazu

 

04.09.2020 12:09
Slika
 
Na području općine Breza je šest osoba oboljelih od koronavirusa, deset je pod mjerama samoizolacije, dok se jedan pacijent iz lokalne zajednice nalazi na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, koji nije pozitivan na COVID-19, rečeno je tokom današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa.

Prim. dr. spec. Fikret Salčinović, direktor Javne ustanove Dom zdravlja Breza, izrazio je zadovoljstvo ukupnom situacijom te dodao da je epidemiološka situacija u Brezi stabilna i ponovo ulazi u jednu mirniju fazu.

Sanitarna inspektorica Elsada Šehović je informisala da je Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK 2. septembra usvojio izmjene Smjernica za postupanje sa pacijentima pozitivnim na koronavirus kojima je, shodno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ukinuto retestiranje oboljelih, izuzev kada o odluku o retestiranju donese doktor, a kako bi se ublažio pritisak na PCR laboratorije i omogućilo pravovremeno testiranje pacijenata radi liječenja na kliničkim centrima, ali i smanjio broj dana bolovanja oboljelih.

Predsjednik Koordinacionog tijela, mr. sci. Munib A. Zaimović, istaknuo je kako se nada da će građani nastaviti provoditi odgovorno ponašanje te da će se zadržati dobra epidemiološka situacija kakva je trenutno u Brezi.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco je rekao da su osnovnim i srednjim školama dostavljena sredstva za čišćenje i dezinfekciju kao i zaštitna oprema, naglasivši da će pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva nastaviti s provođenjem akcija dezinfekcije javnih površina.

Sastanku Koordinacionog tijela prisustvovali su načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović, direktor Javne ustanove Dom zdravlja Breza prim. dr. spec. Fikret Salčinović, sanitarna inspektorica Elsada Šehović, komandir Policijske stanice Breza Mensur Halilović, direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Osman Salkić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco, pomoćnik načelnika za privredu Salih Hasanspahić i direktor Javnog preduzeća Veterinarska stanica Breza Mirsad Bogilović.
0 0