Info

Građani posredstvom glasanja odabrali najbolje projektne prijedloge

 

13.02.2018 19:19
Slika
 
''Izgradnja izletišta i poboljšanje turističke ponude na lokalitetu Vinca iznad sela Izbod'', „Happy schoolchild“, „Pokretnom rampom do sigurnosti“ i ''Dječije igralište za bolje sutra'' četiri su pobjednička projektna prijedloga u okviru Participativnog budžeta za Brezu, u sali Općinskog vijeća danas je saopćio načelnik Munib Zaimović.

Za realizaciju  prijedloga koji su osvojili najviše glasova bit će izdvojeno oko 18.000 konvertibilnih maraka. Polovinu sredstava osigurat će organizacija „Agora CE“ iz Češke, a drugu polovinu Općina Breza. Načelnik Zaimović je istaknuo kako su i preostali projektni prijedlozi odličan pokazatelj čemu bi rukovodstvo lokalne samouprave trebalo posvetiti pažnju.
 
Osim u Brezi, projekt se implementira u Istočnoj Ilidži i Kreševu, dok aktivnostima u najvećoj mjeri koordiniraju predstavnici ureda Udruženja izbornih zvaničnika BiH, Ernes Jusović, Zvjezdana Dragović i Anela Čavdar. U općini Breza građani su birali između 8 prijedloga, a glasanju se pridružilo 470 osoba.
 
- Projekt koji smo radili u našoj školi nosi naziv "Pokretnom rampom do sigurnosti". Ono što nas je podstaklo da se uključimo je vaša ideja i omogućavanje našoj Općini da uopće može učestvovati u ovakvim projektima. U skladu sa našim potrebama i zahtjevima, opredijelili smo se za ovaj projekt kako bismo obezbijedili što bolju sigurnost učenika tokom boravka u dvorištu - navela je Velida Zaimović-Džafić, direktorica Osnovne škole "Enver Čolaković".
 
- S obzirom da naš grad nema igralište za djecu, pokrenuli smo jedan takav projekt, za čiju realizaciju smo planirali i pomoć roditelja - rekla je Amra Mušić, direktorica Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Umihana Čuvidina".
 
- Htjeli smo da doprinesemo lokalnoj zajednici. Naš projekt se zove Happy schoolchild. Obavili smo razgovore s direktorima osnovnih škola i djecom te uvidjeli da ima zainteresiranih. Izašli su nam u susret i ovom prilikom se zahvaljujemo. Nismo očekivali da će projekt biti podržan - izjavila je Evelina Jekalović, govoreći u ime tima koji je radio na projektu.

- Kada je u pitanju način animiranja građana, preko Facebook stranice Mjesne zajednice smo pozvali ljude na glasanje. Činjenica da u MZ Izbod živi oko 400 stanovnika, pokazala je da smo bili dosta složni - dodao je Azrudin Salkić, predsjednik MZ Izbod.
 
Aktivnosti građana u okviru projekta "Participativni budžet za Brezu" koji je građanima omogućio aktivno učestvovanje u procesu donošenja odluka o razvoju svoje zajednice, pohvalio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedad Jusić.
 
Koordinatori na projektu, ispred općine Breza, su Alen Smajić i Eldin Mustafić.

PRILOG TELEVIZIJE VISOKO : U Brezi proglašeni najuspješniji u okviru projekta PB za Brezu

FOTOGALERIJA : Građani odabrali najbolje projektne prijedloge

VIDEO : Odabrani najbolji projektni prijedlozi
0 0