Info

Indira Lukačević : Aktivnosti ne bi bile tako uspješne bez timskog rada

 

15.11.2017 07:49
Slika
 
Šezdeset godina u životu čovjeka predstavlja značajan životni vijek tokom kojeg uči, stiče različita iskustva i na taj način se ostvaruje. Opća biblioteka „Muhamed Kantardžić“ u Brezi, sutra slavi šest decenija postojanja i rada.

Indira Lukačević, direktorica ove Ustanove, kaže da joj se čini kao da su tek na početku, da su se tek „zahuktali“ i mogu još bolje.

„Naravno da su ovih proteklih šest decenija iznjedrile dobre rezultate na koje smo posebno ponosni. To je, prije svega, naša edukativna radionica. Da podsjetimo da je ova aktivnost namijenjena za djecu uzrasta od 4 do 6 godina koja u kontinuitetu traje 17 godina i kroz različite sadržaje uvodi djecu u svijet knjige i mašte i na taj način utiče na razvijanje čitalačkih navika od najranije dobi. Biblioteka, pored svojih svakodnevnih stručnih poslova i rada s korisnicima, posebnu pažnju poklanja kulturno-promotivnim aktivnostima kao što su organizovanje književnih večeri, promocija, izložbi, radionica, tribina, lutkarskih i pozorišnih predstava, koncerata, filmskih projekcija. Sve ovo je uticalo da naša Biblioteka bude generator i kreator kulturnog života Breze na što smo, također, veoma ponosni. Moram naglasiti da sve aktivnosti ne bi bile tako uspješne bez timskog rada kolektiva koji svojim entuzijazmom, kreativnošću i dobrim idejama čine našu Biblioteku prepoznatljivom i vidljivom u našoj zajednici“, rekla je Lukačević.

Činjenica je da se danas mladi u svakodnevnom životu okreću savremenim tehnologijama pa je takva situacija i sa bibliotekama. Biblioteke se, više nego ikad, suočavaju s izazovom novih tehnologija, elektronskih medija, Interneta... Upravo to nudi lako dostupne i raznovrsne sadržaje, a ne iziskuju nikakav napor korisnika koji ne mora ni izaći iz kuće da bi došao do njih. Ipak, knjiga odolijeva promjenama i opstaje u svojoj formi.

„Naravno, naši čitaoci tragom novih tehnologija odu na neko vrijeme iz Biblioteke, ali se poslije izvjesnog vremena vrate, jer im ništa ne može donijeti mir biblioteke, miris knjige i osjećaj opuštenosti dok čitaju. Mladi, zaista, čitaju malo, odnosno sve manje. Naši korisnici su, uglavnom, učenici osnovnih i srednjih škola koji u Biblioteku dolaze po svoju obaveznu lektiru i za većinu njih tu prestaje interes za čitanjem. Naravno, raduje saznanje da određeni broj mladih dolazi u Biblioteku zbog stvarne potrebe za znanjem i čitanjem iz zabave. Ali, svjesni smo da se okruženje mijenja, pa samim tim i potrebe korisnika. Zbog toga naša Biblioteka nastoji da kroz različite programe privuče mlade ljude da dođu u Biblioteku i druže se sa knjigom“, istakla je Lukačević.

Zbog potrebe da mladim ljudima približe knjigu, kolektiv Opće biblioteke je odlučio pokrenuti „Tinejdžerski kutak“ koji bi sadržavao literaturu koja je njima prilagođena i tematski zanimljiva. Ovo će biti mjesto gdje će organizovati i razgovori sa stručnjacima o temama koje zanimaju mlade.

„Sve ove aktivnosti su u pripremi i nadamo se realizaciji tokom zimskog raspusta. Općina Breza, kao osnivač naše ustanove, je prepoznala Biblioteku kao mjesto pozitivnih promjena koje pridonosi razvoju lokalne zajednice i u tom smjeru prati naš rad. Biblioteka je prvi put ove godine u općinski budžet bila uvrštena sa reprezentativnim iznosom koji će se, nadam se do kraja godina i realizovati, a Biblioteka će i dalje nastojati da bude što bolji partner u podizanju kulturnih kapaciteta naše Općine“, navela je Lukačević.

(„Naša riječ“, 14. novembar 2017.)
0 0