Info

Javna rasprava o Nacrtu Zakona

 

24.01.2018 22:34
Slika
 
Primjedbe na Nacrt Zakona o regulisanju dospjelih, a neuplaćenih obaveza za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Zeničko-dobojskom kantonu, na javnoj raspravi održanoj u sali Općinskog vijeća (OV), iznijeli su direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) "Breza" Ćamil Zaimović, načelnik općine Breza Munib Zaimović, zaposlenici RMU Rešad Omerhodžić, Sead Šabić i Safeta Zaimović, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke u Skupštini ZDK Senad Trako, predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Župča Sabit Begić, mještanin MZ Breza Đevad Memić i penzionisani pravnik Seid Opačin.

Organizatori rasprave, prema Zaključku Skupštine ZDK, bili su predstavnici općine Breza i Ministarstva za privredu ZDK koje je zastupala Ljiljana Anđelić. Ulogu moderatora obavio je pomoćnik načelnika za privredu Salih Hasanspahić.

"U skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji Rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, u budžetu Federacije BiH  su obezbijeđena i realizovana sredstva po osnovu obaveza za penziono osiguranje rudnika uglja, dok je po pitanju regulisanja obaveza za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti obavezan Zeničko-dobojski kanton, što do danas nije učinjeno. Smatramo da je obaveza Kantona da donese propise koji bi bili srodni Zakonu o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH kojim bi se regulisala uplata doprinosa za zdravstveno Kantona, a ne propisa kojim se određuje obaveza i vremenski rok uplate predmetnih obaveza Rudnika", rekao je Ćamil Zaimović.

"Ova rasprava veoma je bitna za funkcionisanje lokalne zajednice. Mi smo građani drugog reda. Moramo se boriti i za ono što nam po Zakonu pripada. Prije 14 mjeseci sam radio u Rudniku. Rudari su čestiti, časni i pošteni ljudi koji su branili ovu zemlju i nisu otišli da štrajkuju. Desetine miliona su u Budžetu Kantona, koje potražuju Sudstvo, policajci, ljekari i brojni drugi. Samo su rudari u Bosni i Hercegovini odustali od potraživanja", naveo je Munib Zaimović.

FOTOGALERIJA : Javna rasprava u sali Općinskog vijeća
0 0