Info

Kulturno-zabavnim programom obilježen 25. novembar - Dan državnosti BiH

 

23.11.2018 22:10
Slika
 
Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima šehidskih mezarja, predstavnici lokalne vlasti, boračkih organizacija i udruženja antifašista odali su počast onima koji su Bosnu i Hercegovinu najviše zadužili u borbi za očuvanje državnosti.

Ispred spomenika borcima u Drugom svjetskom ratu obratio se vijećnik Stranke demokratske akcije Mirnes Bašić.

Obilježavajući 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, učenici Osnovne škole „Enver Čolaković“, mališani Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje „Umihana Čuvidina“ i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Breza" u kino sali "Sretno" priredili su sadržajan kulturno-zabavni program.

Nagrade za najbolje likovne i literarne radove, učenicima OŠ "Safvet-beg Bašagić" i "Enver Čolaković" su uručili načelnik Munib Zaimović i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedad Jusić. Ilma Nahić, učenica OŠ „Enver Čolaković“, pročitala je sastav koji su članovi Komisije ocijenili najuspješnijim. Nagrađeni su i sastavi Amine Šukurica i Šejle Šahić.  Za najbolje likovne radove priznanja su dobili Belmin Ibrahimović,  Ilma Nahić i Nahla Smajić.

U ime kolektiva Osnovne škole „Enver Čolaković“ pozdrave je uputila direktorica Velida Zaimović-Džafić. "Posebna čast i zadovoljstvo mi je što mogu da pozdravim cijenjeni skup i poželim vam dobrodošlicu na na svečano obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti BiH. Želim da izrazim zadovoljstvo što je naša škola nosilac obilježavanja ovog značajnog datuma za BiH. Neka nam ovaj dan bude nadahnuće u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovom postizanju. Trebamo biti svjesni da, koliko budemo njegovali i afirmisali svoje kulturno-historijsko naslijeđe, svoj jezik, običaje i tradiciju, toliko smo uložili u sigurnu sadašnjost i svijetliju budućnost nas i onih koji dolaze poslije nas", navela je Zaimović-Džafić.

Profesor historije Čamil Buljetović u svom govoru je podsjetio na historijske činjenice, naglašavajući bitnost obilježavanja istine. "Datum ima svoju historijsku težinu. Sa historijskog aspekta mogu reći da ovom danu licemjeri ne mogu ništa. Ostao je zabilježen u historiji kao takav i ostat će i kroz naredne vijekove", akcentirao je Buljetović.

Predsjedavajući Jusić je zahvalio nastavnicima i učenicima OŠ "Enver Čolaković" koji su domaćini priredbe. "Nadam se da ćemo i u budućem periodu još jače, bolje, svečanije i veselije obilježavati 25. novembar, 1. mart i sve ostale važne datume koji simboliziraju jedinstvenu, slobodnu i ravnopravnu BiH", istaknuo je Jusić.

Čestitajući gostima Dan državnosti, načelnik Zaimović je čestitke uputio Upravi i rudarima Rudnika mrkog uglja "Breza". "U predvečerje, naši rudari ostvarili su planiranu proizvodnju koja graniči s proizvodnjom prije rata kada su postojala 4 mehanizovana kompleksa i oko 2.000 radnika. Čestitam kolektivima javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Općina Breza. Uspjeli smo stabilizirati stanje, posebno u Javnom preduzeću "Komunalno" u čijem poslovanju i radu se osjeti veliki napredak", dodao je Zaimović.

Foto : Kulturno-zabavnim programom obilježen 25. novembar
0 0