Info

Kulturno-zabavnim programom obilježen Dan državnosti BiH

 

24.11.2017 23:03
Slika
 
Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima šehidskih mezarja, predstavnici lokalne vlasti i udruženja antifašista odali su počast onima koji su Bosnu i Hercegovinu najviše zadužili u borbi za očuvanje državnosti.

Ispred spomenika borcima u Drugom svjetskom ratu kratko se obratila vijećnica Saveza za bolju budućnost Nejira Bulbulušić, dok je na prvom šehidskom mezarju govorio Amir ef. Mukača.

Obilježavajući 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, učenici Osnovne škole „Enver Čolaković“ i mališani Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje „Umihana Čuvidina“ u kinosali Sretno priredili su sadržajan kulturno-zabavni program.
 
Nagrade za najbolje likovne i literarne radove, učenicima su uručili načelnik Munib Zaimović i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedad Jusić. Almina Zahirović, učenica OŠ „Enver Čolaković“, pročitala je sastav koji su članovi Komisije ocijenili najuspješnijim. Učenica Amina Šukurica je osvojila drugo mjesto, a Ena Omerhodžić treće. Amila Šišić autorica je najboljeg likovnog rada, dok su priznanja za drugo i treće mjesto uručena Ilmi Nahić i Eminu Bulbulušiću.
 
Načelnik Munib Zaimović posredstvom svog govora je naglasio da su današnje generacije dužnici svojih predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države.

„Ovo je prilika da ih se sjetimo sa osjećajem duga. Zahvalnost dugujemo njima što fašizam nije pobijedio, i danas ne preovladava nacionalizam. Zajednički cilj je napraviti okruženje u kojem naša djeca neće odrastati u mlade ljude čija je želja napustiti državu Bosnu i Hercegovinu, već im moramo pružiti šansu da učestvuju u izgradnji boljeg društva“, istaknuo je Zaimović.
 
„Nadam se da ćemo u budućnosti zajedničkim snagama nastaviti jačati, čuvati i njegovati našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je u svom izlaganju predsjedavajući Općinskog vijeća Breza Vedad Jusić.
 
Čestitajući gostima praznik profesor Čamil Buljetović je izjavio da se Bosna i Hercegovina mora graditi na istini. „Ono što kao historičar uvijek govorim jeste da našoj državi odgovara istina. Jedino mi u Bosni, od svih južnoslavenskih zemalja, ne moramo da lažemo kada je u pitanju naša prošlost“, naveo je Buljetović.
 
U ime kolektiva Osnovne škole „Enver Čolaković“ pozdrave je uputila direktorica Velida Zaimović-Džafić. „Želim da izrazim zadovoljstvo što je naša škola nosilac obilježavanja ovog značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu. Neka nam ovaj dan bude nadahnuće u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovom postizanju“, dodala je Zaimović-Džafić.

VIDEO : Obilježavanje Dana državnosti u Brezi

FOTOGALERIJA : Kulturno-zabavnim programom obilježen Dan državnosti BiH
0 0