Info

Kulturno-zabavnim programom obilježen Dan nezavisnosti BiH

 

28.02.2020 21:15
Slika
 
Sudjelujući u programu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine vijećnica Socijaldemokratske partije Amina Jekalović, ispred spomen-kosturnice palim borcima i antifašistima, građanima je čestitala praznik.

Članovi delegacija općine Breza, Općinskog vijeća, boračkih organizacija i Udruženja antifašista položili su cvijeće na spomen-kosturnicu, rimokatoličko groblje, kao i na spomen-obilježja šehidskih mezarja, nakon čega je u kino sali “Sretno” priređen kulturno-zabavni program u izvedbi učenika Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić”, Osnovne škole “Enver Čolaković”, Opće gimnazije “Muhsin Rizvić”, Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar” i mališana Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Umihana Čuvidina".

Priznanja za literarne i likovne radove učenicima osnovnih škola uručili su načelnik Zaimović i predsjedavajući Općinskog vijeća Memsud Kadrić. Autorice najboljih literarnih radova su Esma Bašić, Amina Zukan i Šejla Šahić. U kategoriji likovnih radova nagrade su dobili Amila Smailbegović, Tarik Karamustafić i Nahla Smajić.

Prigodnim govorima gostima su se obratili načelnik Breze mr. sci. Munib A. Zaimović i direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Mersiha Šehić.

„Trebamo biti veliki, ali nikako nadmeni. Trebamo biti mali, ali veliki u činjenju dobrih djela. Trebamo biti spremni na kompromis, ali pritom moramo biti dostojanstveni i srčani. To je naš dug prema svakom šehidu, poginulom borcu, našim ljiljanima, dug prema svakom dječaku i djevojčici koji na veliku žalost nisu dočekali da vide šta je to sutra. To je, u konačnici, dug prema djeci cijelog svijeta. Kad odrasli shvate da treba staviti znak jednakosti između svih naših ciljeva i djece, a djeca su sve, onda će svaki naš cilj imati smisla, a realizacija tog smisla bit će na pravom putu“, rekla je, između ostalog, direktorica Šehić.

Načelnik Zaimović je zahvalio prisutnim što su u velikom broju došli da obilježe jedan od najznačajnijih praznika države Bosne i Hercegovine, te naglasio da svaki građanin ove zemlje treba vlastitim primjerom pokazati odanost domovini i spremnost za očuvanje njene nezavisnosti.

Galerija fotografija : U Brezi obilježen Dan nezavisnosti BiH
0 0