Info

Na lokalitetu Plana obilježen 3. maj - Dan otpora općine Breza

 

30.04.2019 10:29
Slika
 
Polaganje cvijeća poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na katoličkom groblju i šehidskim mezarjima prethodilo je centralnom programu obilježavanja 3. maja – Dana otpora općine Breza.

Noseći zastave ratnih brigada i korpusa u Republici BiH, učenici osnovnih i srednjih škola, predvođeni predsjednicima boračkih organizacija prošetali su jučer u koloni od platoa Osnovne škole "Enver Čolaković" do lokaliteta Plana, kako bi odali počast onima koji su žrtvovali živote za opstanak i slobodu države.

Na spomen-ploču Elvedinu Musi i Halidu Ganiću, prvim poginulim borcima u odbrani Breze od agresora, cvijeće su položili članovi delegacija Općinskog vijeća i općine Breza, temeljnih boračkih organizacija, Vlade i Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, Javne ustanove "Umihana Čuvidina" te osnovnih i srednjih škola s područja  općine Breza.

Autorice najboljih literarnih radova na temu "3. maj - Dan otpora građana Breze" su učenice: Azra Velić (Opća gimnazija "Muhsin Rizvić"), Dženana Salkić (MSŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"), Fatma Imamović (OŠ "Safvet-beg Bašagić") i Amina Zukan (OŠ "Enver Čolaković"). Nagrađeni literarni rad pročitala je učenica Amina Zukan.

Na neke od najvažnijih činjenica iz perioda agresije posredstvom prigodnog govora podsjetio je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 3. maja Enver Hadžiahmetović, a da su majski dani 1992. godine bili sudbonosni ne samo za Brezu već i za cijelu Republiku BiH, naglasili su predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca općine Breza Tarik Herco i pomoćnik načelnika Breze Salih Hasanspahić.

"Proteklo je 27 godina od ratnih dešavanja u Brezi i Bosni i Hercegovini. Moramo se sjećati ovih bitnih stvari i pamtiti historiju. Protekli rat dugo su pripremali oni koji su željeli da se desi. Svaki Bosanac i Hercegovac morao je iz toga izvući pouku, da bismo znali kako trebamo živjeti u sadašnjem i budućem vremenu i na koji način izvesti buduće generacije", rekao je, između ostalog, Hadžiahmetović.

Premijer ZDK Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković također su prisustvovali programu na spomen-obilježju na Plani. Obraćajući se okupljenim građanima, učenicima, članovima boračke populacije te predstavnicima vlasti, premijer Ganić je istaknuo važnost obilježavanja ovog i sličnih datuma, kao i podsjećanja na ratna stradanja, u cilju osvještavanja mlađih generacija koje ne smiju dopustiti da se nešto slično ponovno dogodi na prostorima BiH.

Svojim nastupom obilježavanje Dana otpora općine Breza uveličali su članovi Muzičke radionice "Neki novi klinci".

U povodu obilježavanja 3. maja – Dana otpora općine Breza, na rasporedu su bila takmičenja u fudbalu za najmlađe te sjedećoj odbojci i stonom tenisu za invalide, kao i šahovski turnir.
0 0