Info

Na platou OŠ "Enver Čolaković" obilježen Dan sjećanja na šehide

 

05.06.2019 20:14
Slika
 
Obilježavanje drugog dana Ramazanskog bajrama, odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine ustanovljenog Danom sjećanja na šehide, u Brezi je počelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima šehidskih mezarja.

Članovi delegacija boračkih udruženja, općinskih vlasti i vijeća Breze, Ilijaša i Vogošće, nekoliko političkih stranaka i više stotina građana iskazali su počast i uputili dovu dušama šehida.

Tradicionalna centralna manifestacija, posredstvom koje je na simboličan način obnovljeno sjećanje na šehide, upriličena je na platou Osnovne škole "Enver Čolaković".

Na početku programa koji je vodio novinar Edin Čabaravdić, ašere je proučio imam iz Lješeva, Nermin ef. Bahtanović. Načelnici općina Breza, Ilijaš i Vogošća, Munib Zaimović, Akif Fazlić i Edin Smajić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Breza Zejd ef. Sokić i izaslanik muftije sarajevskog hafiz Ammar Bašić okupljene su, između ostalog, podsjetili da u suštinske zadatke poštovanja šehidske žrtve spada briga o porodicama šehida.

Izrazivši radost zbog činjenice da obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine ne pada u zaborav, načelnik Zaimović je najavio i intenziviranje aktivnosti na završetku izgradnje centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima u Brezi.

Ilahiju "Šehidi" interpretirao je hor imama MIZ Breza u sastavu Nermin Bahtanović, Muris Šehić, Ahmed Smailbegović i Harun Bahtanović.

Na centralnom obilježavanju poklonjene su hatme koje su proučili imami MIZ Breza i članovi Mreže mladih Ilijaš, a proučena je i dova.

Fotogalerija : U Brezi obilježen Dan šehida
0 0