Info

Informacija građanima o provjeri statusa prijave na Javni poziv za dodjelu sredstava energetski siromašnim domaćinstvima

 

06.12.2023 11:41
Slika
 
Zaključno sa 19.11.2023. godine općine i gradovi završili su postupak zaprimanja i unošenja prijava po osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava s pozicije Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize.

Nakon navedenog datuma uslijedio je postupak provjere prijavljenih domaćinstava koji je obuhvatao analiziranje podataka unesenih u elektronsku aplikaciju, odnosno digitalnu bazu podataka, te njihovu usporedbu s podacima iz službenih evidencija nadležnih institucija kako bi se utvrdila kvalificiranost domaćinstva za dodjelu sredstava prema općim i posebnim kriterijima utvrđenim Javnim pozivom.

Na osnovu izvršenih provjera kreirana je privremena lista domaćinstava koja su ispunila uslove utvrđene Javnim pozivom, te se kvalificirala na dodjelu sredstava, kao i lista domaćinstava koja nisu ispunila navedene uslove zbog čega su njihove prijave odbijene. S ciljem osiguranja dosljednog poštivanja načela transparentnosti u radu, obje navedene liste će u periodu od 06.12.2023. godine s početkom u 00.00 sati do 12.12.2023. godine sa završetkom u 24.00 sata biti privremeno dostupne na linku: https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/

U navedenom periodu će svi zainteresirani građani moći pristupiti predmetnim listama preko spomenutog linka, te putem svoga matičnog broja provjeriti status svoje prijave.
Za građane kojima su prijave odbijene zbog čega se njihovo domaćinstvo nije moglo kvalificirati za dodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu ostavljena je mogućnost podnošenja prigovora. Prigovor se podnosi u općini ili gradu u kojem je podnesena prijava za dodjelu sredstava i to na Obrascu koji se nalazi u sastavu ovog saopćenja.

Pritom je važno naglasiti da svaki takav prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. Svaki prigovor uz koji ne bude priložen ovaj dokaz, automatski će se odbaciti kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje.

Na osnovu ispravno podnesenih prigovora, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će izvršiti dodatnu provjeru kroz službene evidencije nadležnih institucija, te kreirati listu predmetnih zahtjeva koja će sadržavati informacije o rezultatima izvršenih dodatnih provjera. Nakon okončanja prethodno pobrojanih koraka, formirat će se konačna lista domaćinstava koja su se kvalificirala kao energetski siromašna o čemu se posebnu odluku donijeti Vlada Federacije BiH.

Sve dodatne informacije građani s područja općine Breza mogu dobiti pozivom na telefonske brojeve:

- 032/786-057
- 032/786-022
- 032/786-056
0 0