Obavještenja

Obavještenje o proglašenju druge epizode prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku

 

16.01.2020 16:43
Slika
 
Operativni štab za praćenje zagađenosti zraka na području lokalne zajednice, imenovan Rješenjem Općinskog načelnika mr. sci. Muniba A. Zaimovića, na današnjem sastanku proglasio je epizodu "Upozorenje", odnosno drugu epizodu prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Obzirom na povećane vrijednosti zagađenog zraka, direktor Doma zdravlja dr. Edin Avdić ukazao je na potrebu nabavke zaštitnih maski za najmlađe. U saradnji s direktoricom JU za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Umihana Čuvidina" Amrom Mušić, pokrenuo je inicijativu da se nabavi oko 160 komada za djecu u dobi do 6 godina.

U slučaju proglašenja epizode "Upozorenje", preduzimaju se sljedeće mjere:

 - Obezbjeđivanje dodatnih mjerenja mobilnom automatskom stanicom za mjerenje kvaliteta zraka
- Upozoravanje rizičnih grupa stanovništva putem medija
- Povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza u odnosu na redovne situacije za 20 procenata
- Zabrana kretanja automobila koji nemaju katalizator
- pojačane kontrole organa MUP-a
- Privremeno ograničenje korištenja čvrstog goriva i težih lož-ulja i privremeni prelazak rada industrijskih i drugih objekata na alternativnu vrstu goriva, koje je ekološki prihvatljivije

Članovi Operativnog štaba rizičnim grupama stanovništva, za vrijeme trajanja epizode "Upozorenje", preporučuju smanjenje kretanja u periodu od 16 sati do ponoći.

Sistemsko mjerenje zagađivača zraka, putem mobilne stanice za mjerenje indikatora zagađenosti zraka, u Brezi će se očitavati narednih mjesec dana. Za postavljanje mobilne stanice, načelnik općine Breza mr. sci. Munib A. Zaimović posebnu zahvalnost uputio je Ministarstvu za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.
0 0