Obavještenja

Obavještenje o proglašenju prve epizode prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku

 

14.01.2020 15:13
Slika
 
Na osnovu postojanja indicija da je kvalitet zraka ozbiljno narušen te dužnosti postupanja u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka ZDK (Službene novine ZDK, broj 1/13) načelnik općine Breza mr. sci. Munib A. Zaimović proglasio je epizodu "Pripravnost", odnosno prvu epizodu prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku te imenovao članove Operativnog štaba za praćenje zagađenosti zraka na području lokalne zajednice.

U slučaju proglašenja epizode "Pripravnost" rizičnim grupama stanovništva se preporučuje smanjenje kretanja, apeluje se na vozače za smanjenje korištenja privatnih automobila kao i smanjenja emisije iz proizvodnih i energetskih postrojenja, kućnih ložišta i ostalih izvora.

Članovi Operativnog štaba su pomoćnici načelnika za civilnu zaštitu i privredu Huso Herco i Salih Hasanspahić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje Selma Gazdić, sanitarno-komunalna inspektorica Elsada Šehović, komandir Policijske stanice Mensur Halilović, direktor Doma zdravlja dr. Edin Avdić, direktor Veterinarske stanice Mirsad Bogilović i stručni saradnik za informisanje Edin Avdukić.

Nakon dobijanja prvih detaljnijih rezultata mjerenja indikatora zagađenosti zraka na području Breze javnost će u četvrtak, 16. januara 2020. godine, biti upoznata sa svim promjenama.

O stanju kvaliteta zraka na području općine Breza, vijećnici Općinskog vijeća su u više navrata raspravljali na prethodno održanim sjednicama. Sistemsko mjerenje zagađivača zraka očitavano je putem mobilne stanice za mjerenje indikatora zagađenosti zraka. Nosilac koordinacije sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK bio je Nermin Čosić iz Službe za privredu općine Breza.

U okolnostima prekomjernog zagađenja Plan interventnih mjera omogućuje proglašavanje epizoda „pripravnost“, „upozorenje“ i „uzbuna“, dok je za primjenu Plana zadužen Operativni štab kojim rukovodi Općinski načelnik.  

Sa zdravstvenog aspekta, informacije i preporuke o ponašanju i postupanju u predstojećem periodu građanima će prezentirati zaposlenici Doma zdravlja na čelu s direktorom dr. Edinom Avdićem.
0 0