Info

Direktni poziv za podnošenje prijedloga projekata partnerskih mjesnih zajednica

 

05.05.2023 22:37
Slika
 
Direktni poziv za podnošenje prijedloga projekata u partnerskim mjesnim zajednicama, u okviru nagradnog fonda, jedna je od aktivnosti druge faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ (MZ projekt) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansiraju ga Vlada Švicarske i Švedska.

U okviru MZ projekta predviđena su sredstva za finansijsku podršku prioritetima predloženim od strane partnerskih mjesnih zajednica, koji su definisani na forumima građanki i građana, a u skladu su sa razvojnim strategijama jedinica lokalne samouprave (JLS). Realizacija prioritetnih projekata u partnerskim mjesnim zajednicama će biti sufinansirana sredstvima Projekta i budžetskim sredstvima JLS.

Cilj projekta, čija druga faza traje od 2020. do 2024. godine, jeste unapređenje kvaliteta života građanki i građana u Bosni i Hercegovini (BiH) kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građanki i građana u javnom životu i predstavljaju primjer dobre prakse lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i demokratske promjene na lokalnom nivou.

Ovaj Direktni poziv ima za cilj podršku u realizaciji jednog prijedloga projekta u jednoj od pet partnerskih mjesnih zajednica i to:

1. Breza
2. Banjevac
3. Bukovik
4. Izbod
5. Koritnik

Projekti s kojima se može aplicirati su isključivo prioritetni projekti identifikovani putem organizovanih foruma građanki i građana u partnerskoj MZ, odnosno MZ koja sudjeluje u implementaciji MZ projekta koji implementira UNDP.

U skladu s tim, Direktni poziv ima za cilj poticanje aktivnog uključivanja građanki i građana u definisanje njihovih potreba koje se transformišu u projekte za unapređenje lokalnih zajednica.

Općina Breza i MZ Projekt će dodijeliti finansijska sredstva za jedan projekt u jednoj MZ, a koji bude prvorangirani u skladu sa zadanim kriterijima i koji se uklapa u raspoloživa sredstva namijenjena za svaku partnersku JLS.

Prateći kriterije i smjernice za dodjelu sredstava, kompletnu dokumentaciju predstavnici mjesnih zajednica mogu preuzeti u prilozima:
0 0