Info

Javno priznanje „Grb Breze“ nagrada svim generacijama koje su, u dobrim i teškim trenucima, rasle s Fudbalskim klubom „Rudar“

 

07.04.2024 21:20
Slika
 
Prema usvojenoj Odluci o dodjeljivanju javnog priznanja “Grb Breze”, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu 6. aprila - Dana općine Breza, ovo odlikovanje je dodijeljeno Fudbalskom klubu “Rudar” Breza.

Priznanje je predsjedniku Upravnog odbora FK “Rudar” Adnanu Avdukiću uručio načelnik Općine Breza Vedad Jusić.

“Hvala vam što ste došli kako bismo zajedno proslavili ovu izvanrednu nagradu koju je dobio FK Rudar. Nagrada ima poseban značaj iz razloga što ove godine klub slavi stotinu godina postojanja. Tokom svih ovih godina Rudar je doživio puno uspona i padova. Imali smo trenutke slave na terenu, kada smo osvajali titule i predstavljali naš grad, ali smo se isto tako suočavali s teškim trenucima, porazima, povredama, finansijskim izazovima i promjenama. Sto godina fudbalske tradicije, strasti i zajedništva je ono što nas čini sretnim. Naši igrači, treneri i svi oni koji su nosili dres Rudara ostavili su neizbrisiv trag u povijesti našeg grada. Njihova posvećenost, hrabrost i ljubav prema fudbalu su nas vodili kroz sve ove izazove. Ova nagrada nije samo priznanje za trenutni uspjeh, već i za sve generacije koje su gradile temelje našeg kluba. Njihova upornost, odanost i strast su nas doveli do ovog trenutka. Naša zajednica je zajedno rasla s Rudarom, održavala ga u teškim trenucima, ali i dobrim vremenima. Nagrada je zahvalnost svima koji su bili dio ove priče. Neka nagrada bude inspiracija i za buduće generacije. Neka se naša ljubav prema fudbalu u zajednici nastavi širiti i rasti. Na kraju, ispred Uprave FK Rudar Breza i cijelog kolektiva, želim da vam još jednom zahvalim na dodijeljenoj nagradi i da vam čestitam 6. april – Dan općine Breza“, rekao je predsjednik Avdukić.

Početkom 20. vijeka fudbalska groznica zahvatila je svijet. Igra se iz Engleske, kolijevke nogometa, širila Evropom, pa je stigla i u Brezu, grad koji se u to doba nije razlikovao od ostalih rudarskih varoši u svijetu. Veza grada s rudnikom bila je neraskidiva, rudarska naselja formirala su se uz jame, a na poljanama i ostalim mjestima koja su mogla poslužiti kao igrališta mladići su šutirali loptu.

Ostalo je upamćeno da je prvu fudbalsku loptu u Brezu donio neki Čeh, bio je predradnik u rudniku, imena mu se više niko ne sjeća. Prvi pisani dokument iz lokalne historije fudbala datira iz 1924. godine, kada je u Brezi osnovan HŠK Građanski. Klub je 1935. preimenovan u Brezanski sportski klub (BSK) i pod tim imenom takmičio se sve do početka Drugog svjetskog rata.

Za boje kluba izabrane su tradicionalne rudarske: crna i zelena. Prve crno-zelene dresove klubu je poklonio Ivo Zloušić, vlasnik lokalne pilane, ljubitelj fudbala koji nije propuštao utakmice BSK-a.

Prvo fudbalsko igralište u Brezi izgrađeno je u Sutješkom polju, iznad prve željezničke stanice, odakle se fudbal preselio na jednu strmu livadu na Banjevcu. Stadion se prostirao ispod Bilbijine kuće, klupske prostorije bile su u podrumu, a igralište je postalo poznato po golu koji se nalazio na nižoj strani terena. Kako je teren bio kos penali su redovno završavali iznad gola, pa se ni domaći ni gosti nisu libili napraviti prekršaj u šesnaestercu. Za sve je važila deviza: “Ne boj se penala na donjem golu - svaka lopta ide nebu pod oblake”.

Malo arhivske građe sačuvane iz tog perioda kazuje da je brezanski fudbalski klub, bilo kao Građanski ili kao BSK, igrao gostujuće utakmice u Vareš Majdanu, Varešu, Podlugovima, Ilijašu, Semizovcu, Visokom, Kaknju, Zenici, Zavidovićima i Travniku.

Svjetski rat prekinuo je sportske aktivnosti u zemlji. Na slobodu se čekalo do 6. aprila 1945., kada u Brezu ulaze jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Grad uglja oslobođen je od fašizma, obnova zemlje obuhvatila je i sportski život, pa je na temeljima BSK-a, u skladu s novom ideologijom koja je propagirala vrijednosti radničke klase, formiran Fudbalski klub Rudar Breza. Izgrađeno je i novo igralište u centru grada, ponijelo je ime 27. juli.

U drugoj Jugoslaviji Rudar će doživjeti najslavnije trenutke svoje historije. Klub čije je srce bio rudnik, a na svojim plećima ga nosili rudari, 80-ih godina plasirao se u 2. Saveznu ligu. Iz tog perioda ostale su upamćene utakmice s Crvenom zvezdom koju je na terenu predvodio Dragan Džajić, FK Sarajevom u čijem je dresu briljirao Safet Sušić, a kruna je bila utakmica protiv državne reprezentacije SFR Jugoslavije.

Disolucijom Jugoslavije i početkom agresije na BiH fudbal ponovo postaje samo sporedna stvar, ali čim su se stekli uslovi za igru Rudar Breza našao se među klubovima koji su formirali Prvu ligu Bosne i Hercegovine. Najveći uspjeh iz tog perioda je 4. mjesto u 1. ligi BiH. Došle su potom i teške godine, Rudar je prebrodio i najveću krizu, a danas se takmiči u 2. ligi FBiH – grupa Centar.

FK Rudar Breza je uvijek bio više od fudbalskog kluba, noseći radnički identitet bio je sredina u kojoj su stasavali sjajni fudbaleri, ali i sredina u kojoj su se formirali karakterni i plemeniti ljudi. Iza kluba je sada prvih 100 crno-zelenih godina na koje svi mogu biti ponosni.

Galerija fotografija
0 0