Info

Obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca

 

23.05.2018 14:53
Slika
 

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja šehidskih mezarja, predstavnici temeljnih boračkih organizacija općina Breza i Kakanj obilježili su 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca.

Čast poginulim borcima iskazali su i načelnik općine Breza Munib Zaimović i njegovi saradnici Ruzmin Hodžić i Meliha Beširević.

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida "Breza 92" Nedžad Škrgić zahvalio je prisutnim na očuvanju sjećanja na najveće sinove Bosne i Hercegovine.

Radost zbog činjenice da Breza ne zaboravlja ovaj značajan datum, izrazio je komandir dobrovoljaca iz 1992. godine Senad Jašarspahić.

Iz Kaknja je 23. maja 1992. godine u Brezu otišla dobrovoljačka  jedinica. U periodu od 24. do 31. maja 1992. godine kakanjske dobrovoljačke čete su bile uključene u program obuke koji se već izvodio s Odredom „Sretno“. Obuka je uspješno izvršena čime počinje izvršavanje zadataka. Na ovim prostorima, u danima koji su uslijedili, kakanjski dobrovoljci će, zajedno sa saborcima iz Breze, izvesti nekoliko veoma uspješnih akcija usmjerenih na izviđanje i nanošenje gubitaka neprijatelju na području općine Ilijaš. Značajno je akcentirati da je kakanjska dobrovoljačka jedinica bila među prvim jedinicama koje su napustile teritoriju svoje općine te otišle na izvršavanje borbenih zadataka na teritoriji druge općine.

FOTO : Obilježen 23. maj - Dan kakanjskih dobrovoljaca

VIDEO : Obilježen Dan kakanjskih dobrovoljaca

0 0