Info

Obilježen 6. april - Dan općine Breza

 

06.04.2019 23:33
Slika
 

Nakon što su članovi delegacija općine Breza, Općinskog vijeća, boračkih organizacija i Udruženja antifašista, položili cvijeće na rimokatoličkom groblju, spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima šehidskih mezarja, predstavnici lokalne vlasti i ostali građani, u okviru programa obilježavanja Dana općine Breza, prisustvovali su 5. aprila svečanoj sjednici Općinskog vijeća u kino sali "Sretno".

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Vedad Jusić, koji je čestitao Dan općine te je posebno pozdravio predstavnike izvršne vlasti, susjednih općina, vjerskih zajednica i goste. Članovi radnog predsjedništva, vijećnici Čamil Buljetović, Selma Beširević, Nejira Muratović i Mirza Ahmedspahić pročitali su čestitke brojnih predstavnika političkih stranaka i izvršne vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Načelnik općine Breza Munib Zaimović je posredstvom prigodnog govora pozvao građane da smognu snage za požrtvovanost.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo čestitati vam 6. april – Dan Općine Breza. Čovjek se žrtvuje za svoju djecu, a žrtvovanje je i briga o starim ili bolesnim. Isto kao što je to i odricanje od ličnog u korist općeg dobra, kao što je i ljubav. Samopožrtvovani su oni koji ostare radeći za druge. Požrtvovanje ne može postojati ako se smisao čovjekovog života nalazi samo u postizanju ličnog uspjeha. Najveće bogatstvo općine Breza uvijek su bili njeni građani. Vrlo je teško nabrojati sve pojedince koji su svojim radom i požrtvovanošću povećali kvalitet života u Brezi. Na današnjoj svečanosti, nagradit ćemo njih nekoliko, kojima ovom prilikom zahvaljujem na trudu i doprinosu da Breza bude još bolje mjesto za život", naveo je Zaimović.

Ovogodišnji dobitnici priznanja "Nagrada Breze", koja im je dodijelio predsjedavajući Jusić, su osnivač Umjetničke radionice pri Omladinskom centru "Desnek" Hazim Skakić i teniser Leo Puljić.  

Odlikovanja "Plaketa Breze" pripala su 304. brdskoj brigadi Armije RBiH i Mjesnoj zajednici Vardište. Predsjedniku MZ Vardište Mufidu Botiću i ratnom komandantu Mirsadu Begiću uručio ih je načelnik Zaimović.

Nagrade za najbolje literarne radove na temu „U mom srcu jedna Breza“ osnovcima i srednjoškolcima su uručili načelnik Zaimović i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusić.

U konkurenciji osnovnih škola na trećem mjestu se našla Amina Zukan, druga je bila Ena Omerhodžić, a prva Ilma Nahić. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola djelo je Emine Kadrić, drugoplasirani je sastav Ermine Čorbo, dok su članovi Komisije za ocjenjivanje odlučili da treću nagradu dobije Edna Čosić. Učenica Gimnazije "Muhsin Rizvić" Emina Kadrić pročitala je svoj rad.

Učenici osnovnih i srednjih škola, mališani iz Obdaništa „Umihana Čuvidina“, muzičari benda "Neki novi klinci", članovi Kulturno-umjetničkog društva "Breza priredili su sadržajan kulturno-zabavni program koji je vodila novinarka Anida Omanović.

Foto : Obilježen Dan općine Breza

0 0