Info

Obilježen 6. april - Dan općine Breza

 

07.04.2018 14:01
Slika
 

Nakon što su članovi delegacija općine Breza i udruženja antifašista, položili cvijeće na spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima šehidskih mezarja, predstavnici lokalne vlasti i ostali građani, u okviru programa obilježavanja 6. aprila – Dana općine Breza, prisustvovali su jučer svečanoj sjednici Općinskog vijeća u kino sali "Sretno".

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Vedad Jusić, koji je čestitao Dan općine te je posebno pozdravio predstavnike izvršne vlasti, susjednih općina, vjerskih zajednica i ostale prisutne.

Članovi radnog predsjedništva, Dževahid Sokić, Selma Beširević i Amina Cigura-Jekalović pročitali su čestitke brojnih predstavnika političkih stranaka i izvršne vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Načelnik općine Breza Munib Zaimović je u prigodnom govoru spomenuo projekte koji su realizirani tokom protekle godine. "S ponosom mogu kazati da je Breza danas grad koji se suočava sa manje problema i teškoća nego u nekom ranijem periodu, zahvaljujući prvenstveno zajedničkim naporima svih koji ovaj grad osjećaju svojim i koji stoga čine sve da ga učine boljim mjestom za nas ali i za buduće naraštaje. U odnosu na prethodnu godinu kada smo se velikim dijelom bavili rješavanjem zaostalih problema, danas sa ovog mjesta mogu u ime Općine kazati kako se polako primičemo vremenu kada je moguće razmišljati o razvoju Općine i nositi se s izazovima planiranja i realizacije planova i ciljeva, što predstavlja značajan zaokret i promjenu u odnosu na prethodnu godinu", naveo je Zaimović.

Ovogodišnji dobitnik priznanja "Grb Breze", koje mu je dodijelio načelnik Zaimović, je sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Šabić, a čast mu je ukazana za izuzetnu pomoć i sudjelovanje u važnim projektima i poslovima za razvoj i opće dobro grada i građana Breze.

"Želim se zahvaliti Općinskom vijeću, načelniku, predlagačima za dodjelu nagrada i građanima Breze što su u nama prepoznali osobe za koje su smatrali da su svojim dosadašnjim životom i radom zaslužili ova priznanja. Nagradu posvećujem i poklanjam roditeljima, rahmetli ocu hadži Zihniji i mami hadži Maidi", istaknuo je Šabić.

Odlikovanje "Plaketa Breze" direktorici Opće gimnazije "Muhsin Rizvić" Majidi Memišević, doktoru nauka Kenanu Zahiroviću i direktoru kompanije "Perutnina Ptuj BH" Mladenu Andriću, dodijelili su vijećnici Dževahid Sokić, Vedad Jusić i Memsud Kadrić.

"Još puno desetljeća Breza će biti rudarski grad. Htio bih da podvučem jednu činjenicu koja se možda i ne vidi iz perspektive trenutka. Perutnina Ptuj je prije nekih desetak dana proslavila deset godina postojanja u ovom gradu. Tih 350 Brezana proizvode svake godine blizu 20.000 tona hrane. Proizvodi se distribuiraju i prodaju u čitavoj Bosni i Hercegovini, u svakom njenom kutku i mislim da smo napravili mali korak za Brezu. Oni koji prije nisu znali za Brezu, danas znaju. Definitivno, Breza više nije samo grad rudara i dobrih ljudi, nego grad hrane, jer 20.000 tona je ozbiljna količina i u uglju, a da ne govorimo o hrani", izjavio je Andrić.

Šestoaprilsko priznanje "Nagrada Breze" pripalo je sportisti Kerimu Ahmedspahiću, Kulturno-umjetničkom društvu "Breza", sportskom radniku Fahrudinu Hodžiću, rudarima Rudnika mrkog uglja "Breza" i Poreznoj ispostavi Breza kojom rukovodi Tahir Gavranović. Priznanja su uručile vijećnice Nejira Bulbulušić, Belma Škrgić i vijećnici Asim Muratović, Nusret Jusić i Čamil Buljetović.

Nagrade za najbolje literarne radove na temu „Dok šetam brezanskim ulicama“ osnovcima i srednjoškolcima su uručili načelnik Zaimović i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusić. U konkurenciji osnovnih škola na trećem mjestu se našao Mahir Buljetović, druga je bila Ermina Čorbo, a prva Šejla Šahić. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola djelo je Azre Velić, drugoplasirani je sastav Emine Kadrić, dok su članovi Komisije za ocjenjivanje odlučili da treću nagradu dobije Belma Dervišević. Učenica prvog razreda Gimnazije "Muhsin Rizvić" Azra Velić pročitala je svoj rad.

Učenici osnovnih i srednjih škola, mališani iz Obdaništa „Umihana Čuvidina“, muzičari benda "Neki novi klinci", članovi Kulturno-umjetničkog društva "Breza" i pjevač Harun Mehmedagić priredili su sadržajan kulturno-zabavni program koji je vodila novinarka Anida Omanović.

VIDEO : Svečana sjednica i program povodom 6. aprila

VIDEO : Obraćanje sudije Mustafe Šabića, dobitnika priznanja "Grb Breze"

FOTO : Obilježen Dan općine Breza

0 0