Info

Obilježen Dan 304. brdske brigade Armije RBiH

 

09.01.2018 08:27
Slika
 
Programom svečane akademije u organizaciji temeljnih boračkih organizacija (TBO) općine Breza, 8. januara u kino sali "Sretno" obilježena je 25. godišnjica formiranja 304. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Skupu su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, predstavnici boračkih organizacija i općinskih vlasti Breze, Ilijaša i Vareša, kao i brojni građani iz Zeničko-dobojskog (ZDK) i Kantona Sarajevo (KS).

"Brezanska brigada formirana je 8. januara 1993. godine i po formaciji je brojala oko 2.100 boraca. Hvala svima koji prenose istinu o herojskoj borbi", rekao je Nedžad Škrgić, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida "Breza 92".

Načelnik općine Breza Munib Zaimović je naglasio da mu veliku čast predstavlja data prilika da se obrati na obilježavanju jedne ovakve godišnjice.

"Nikad ne smijemo zaboraviti ovaj dan i žrtve koje su pale", naglasio je ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković, koji je posebno pohvalio aktivnosti koje u saradnji sa svojim članovima provode predsjednici boračkih organizacija općine Breza.

"Dan Brigade jedan je od simbola borbe za državu Bosnu i Hercegovinu. Čuva sjećanje na ratno vrijeme i borce, hrabre i časne pripadnike ove jedinice", podsjetio je ratni komandant Mirsad Begić.

Nagrađene literarne radove na temu "Brezanski rudar - borac i gazija" pročitale su učenice Aida Uzunović, Dženana Salkić, Ermina Čorbo, Adna Salčinović i Sajra Botić. Recitaciju "Fatiha šehidu" autora Irfana Ajanovića izveo je učenik Eldar Šabić.

Program koji je vodila novinarka Radija Breza Vernesa Mušanović, upotpunio je nastup članova Kulturno-umjetničkog društva "Breza", a zapjevali su i solisti Mustafa Rizvanović i Bajram Selimović.

VIDEO : Obilježavanje Dana 304. brdske brigade Armije RBiH

FOTOGALERIJA : Svečana akademija u kino sali "Sretno"
0 0