Info

Obilježen Dan općine Breza

 

07.04.2017 12:29
Slika
 
Poslije polaganja cvijeća na katoličkom groblju, spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima šehidskih mezarja, predstavnici lokalne vlasti i ostali građani, u okviru programa obilježavanja 6. aprila – Dana općine Breza, prisustvovali su svečanoj sjednici Općinskog vijeća u kinosali, tokom koje su šestoaprilska priznanja dodijeljena Mirzi Ahmedspahiću, Tigranu Kojiću, Asiji Šahić, dok je Evelina Pulo nagradu preuzela u ime sestre Anese.

Članovi radnog predsjedništva, vijećnici Čamil Buljetović, Nejira Bulbulušić, Vedad Jusić i Belma Škrgić, građanima su uputili čestitke.

„Obratiti se u ulozi načelnika velika je čast, ali i velika odgovornost. Mnogo veća nego čovjek može zamisliti. Posebno mi je drago vidjeti vas raspoložene. Breza ima puno problema, za koje smo u narednom periodu dužni pronaći rješenja. U tome ćemo, nadam se, biti uspješni“, poručio je, između ostalog, načelnik Munib Zaimović.

Gosti svečane sjednice bili su, između ostalih, direktor Rudnika mrkog uglja „Breza“ Ćamil Zaimović, ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta Fehim Škaljić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović, ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK Fahrudin Brkić.

„Zahvaljujem svim ljudima koji su pratili moj rad, predlagačima i članovima Komisije za odlikovanja. Podijelio bih priznanje sa svim svojim kolegama iz Doma zdravlja“, naveo je Ahmedspahić.

Učenici osnovnih, srednjih škola i mališani iz Obdaništa „Umihana Čuvidina“ priredili su sadržajan kulturno-muzičko-zabavni program. Nagrade za najbolje literarne radove na temu „Sva bogatstva moje Breze“ osnovcima i srednjoškolcima su uručili predsjedavajući Općinskog vijeća Vedad Jusić i načelnik Zaimović.

U konkurenciji osnovnih škola na trećem mjestu se našla Almina Zahirović, druga je bila Emina Čorbo, a prva Azra Velić. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola djelo je Elme Opačin, drugoplasirani je sastav Ilme Begovac, dok su članovi Komisije za ocjenjivanje odlučili da treću nagradu dobije Aida Uzunović.

Posjeta porodicama Mišković i Pandža

Predsjedavajući Općinskog vijeća Jusić, vijećnik Fetah Bajrić i dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Fadil Šerifi, posjetili su porodicu poginulog borca Dražena Miškovića. Prilikom izvršenja borbenog zadatka, u mjestu Bogdanovići eksplodirala je protivpješadijska mina na koju je Dražen nagazio i podlegao ranama 2. augusta 1992. godine. Pripadnik oružanih snaga bio je od 28. maja 1992.

Sekretar Općinskog vijeća Safet Zahirović, pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Ruzmin Hodžić i savjetnik za društvene djelatnosti Eldin Mustafić obišli su Anu Pandža, majku borca Armije RBiH Željka, čiji je život 25. jula 1992. godine prekinula neprijateljska granata. U oružanim snagama bio je od 16. jula 1992.

„Teško je roditeljima koji ne znaju gdje su im djeca. Znam gdje je sahranjen moj sin. Često mu posjetim grob, pomolim se, zapalim svijeću. Bio je dijete koje bi svaka majka poželjela“, rekla je Ana.

VIDEO: Obilježen Dan općine Breza
0 0