Info

Obilježen Dan otpora općine Breza

 

03.05.2018 22:32
Slika
 
Polaganje cvijeća poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na katoličkom groblju i šehidskim mezarjima prethodilo je centralnom programu obilježavanja 3. maja – Dana otpora općine Breza. Noseći zastave ratnih brigada i korpusa u Republici BiH, učenici osnovnih i srednjih škola, predvođeni predsjednicima temeljnih boračkih organizacija prošetali su u koloni od platoa Osnovne škole „Enver Čolaković“ do lokaliteta Plana, kako bi odali počast onima koji su žrtvovali živote za opstanak i slobodu države.
 
Na spomen-ploču Elvedinu Musi i Halidu Ganiću, prvim poginulim borcima u odbrani Breze od agresora, cvijeće su položili članovi delegacija Općinskog vijeća i općine Breza, temeljnih boračkih organizacija, Vlade i Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Jedinstvene organizacije boraca ZDK, ratnih komandanata i generala Armije RBiH, osnovnih i srednjih škola općine Breza.
 
Uslijedio je nastup Ismeta Ćosića, Nijaza Ćosića, Emina Ćosića i Ajle Bajramović iz Muzičke radionice "Neki novi klinci".
 
Nagrađeni literarni rad pročitala je učenica Opće gimnazije "Muhsin Rizvić" Aida Uzunović.
 
Na neke od najvažnijih činjenica iz perioda agresije prisutne je podsjetio ratni komandant Mirsad Begić, a da su majski dani 1992. godine bili sudbonosni ne samo za Brezu već i za cijelu Republiku BiH, naglasili su predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana otpora Enver Hadžiahmetović, načelnik Munib Zaimović i ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković.

FOTO : Obilježen Dan otpora općine Breza

VIDEO : Obilježen 3. maj - Dan otpora općine Breza
0 0