Info

Obilježena 27. godišnjica od formiranja 304. brdske brigade Trećeg korpusa Armije RBiH

 

09.01.2020 14:15
Slika
 
Prijemom za ratne komandante, dobitnike najvećih ratnih priznanja i borce Armije Republike Bosne i Hercegovine, 8. januara u maloj sali općine Breza počelo je centralno obilježavanje 27. godišnjice od formiranja 304. brdske brigade Trećeg korpusa Armije RBiH.

Uz podršku temeljnih boračkih organizacija općine Breza, ove godine svečanu manifestaciju organiziralo je Udruženje boraca 304. brigade Breza, na čelu s predsjednikom Mirsadom Begićem. Borci su izrazili zadovoljstvo zbog organizacije drugog zajedničkog susreta ovakve vrste i iskazali spremnost da aktivnije učestvuju u njegovanju tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata i tradicije Armije RBiH. Načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović zahvalio se komandantima i borcima za herojski angažman u odbrani zemlje, izrazivši nadu da će naredni susret biti još brojniji.

Članovi delegacija Općinskog vijeća i općine Breza, 2. Pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koordinacija boračkih udruženja Breze, Ilijaša i Vogošće, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo uz članove udruženja antifašista iz Breza i Vareša položili su cvijeće na rimokatoličkom groblju, spomen-kosturnici poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima brezanskih šehitluka. U sklopu programa obilježavanja izvršeno je i postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Uslijedio je Program svečane akademije kojim je u kino sali "Sretno" na dostojanstven način obilježena 27. godišnjica. Gosti su aplauzima pozdravili unošenje ratne zastave 304. brdske brigade na binu. Zastavu je nosio natporučnik ARBiH Fehim Muratović, dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, a pratili su je natporučnik ARBiH i dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Fuad Operta i demobilisani borac Edhem Velić.

Brigadir Oružanih snaga BiH, jedan od ratnih komandanata 304. brdske brigade Mirsad Begić, posredstvom emotivnog govora naglasio je koliko je važno sačuvati sjećanje na ratno vrijeme i borce, hrabre i časne pripadnike brigade.

Načelnik općine Breza mr. sci. Munib A. Zaimović je naglasio da mu veliku čast predstavlja prilika da se obrati. “U granicama svojih kapaciteta podržavamo i pratimo sve aktivnosti kojima se čuva sjećanja na 304. brdsku brigadu i njenu ulogu. Pozivam sve ljude koji vole ovu zemlju, da se suprotstave nasrtajima da se zamijene teze i da se izjednači agresor i žrtva. Nismo bili svi isti. Nikada nećemo dozvoliti izjednačavanje i uradit ćemo sve, što je u našoj moći, da se to ne izjednači – poručio je, između ostalog, načelnik Zaimović, zahvalivši prosvjetnim i odgojno-obrazovnim radnicima, učenicima, svim organizacijama i pojedincima koji su dali doprinos obilježavanju godišnjice.

Učenica devetog razreda Osnovne škole “Enver Čolaković” Ajla Numić pročitala je najbolji literarni rad na temu “Herojska borba boraca 304. brdske brigade u odbrani Breze”. Nagrade za svoje sastave su dobili Azra Velić, Dženana Salkić i Adi Krekić.

Akademiju koju je vodila novinarka Radija Breza Vernesa Mušanović, upotpunio je sadržajan kulturno-zabavni program koji su izveli učenici osnovnih i srednjih škola, mališani iz Obdaništa "Umihana Čuvidina", članovi Hora OŠ “Enver Čolaković” pod dirigentskom palicom profesorice Sonje Šimunović, članovi Kulturno-umjetničkog društva "Breza", a zapjevao je solista Almedin Omerhodžić dok su ilahiju “Šehidski rastanak” interpretirali Harun Bahtanović i Ahmed Smailbegović iz hora imama Medžlisa Islamske zajednica Breza.

Predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje Dana brigade za pomoć i saradnju u organizaciji su zahvalnice uručili 2. Pješadijskom puku Oružanih snaga BiH, Javnoj ustanovi za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Umihana Čuvidina", Općoj gimnaziji "Muhsin Rizvić", Mješovitoj srednjoj školi "Mehmedalija Mak Dizdar", Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić", Osnovnoj školi "Enver Čolaković", a priznanja su primili direktorica Amra Mušić, direktor Ermin Ferhatović, direktorica Indira Likić i pedagogica Aida Frljak. Zahvalnice su u ime općine Breza, radija Breza, Medžlisa Islamske zajednice, Koordinacije boračkih udruženja općine Breza, Kulturno-umjetničkog društva i Saveza za sport i rekreaciju invalida preuzeli načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović, novinarka Vernesa Mušanović, efendija Zejd Sokić, Nedžad Škrgić, Mirsad Hajduković i Ibrahim Hasanspahić.

FOTO : Obilježena godišnjica formiranja 304. brdske brigade ARBiH
0 0