Info

Prigodan program na lokalitetu "Plana" : Polaganjem cvijeća počast šehidima i poginulim borcima odale brojne delegacije

 

03.05.2023 18:56
Slika
 
U okviru manifestacije „Dani otpora općine Breza – 3. maj“ na lokalitetu „Plana“ održan je prigodan program. Brojnim gostima su se obratili načelnik Općine Breza Vedad Jusić, ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Tarik Smailbegović. Čas historije održao je ratni major Armije Republike Bosne i Hercegovine Fetah Bajrić.

„Krajem mjeseca aprila i početkom mjeseca maja u Brezi se sjećamo, evociramo sjećanje na dane kada je naša Breza i naša domovina Bosna i Hercegovina napadnuta od strane agresora. Ovom prilikom, prije svega, želim da iskažem poštovanje, da zamolim dragog Boga za naše poginule borce i šehide, kao i da iskažem poštovanje onima koji su preživjeli, a učesnici su i svjedoci tih događanja i dana. Riječ otpor podrazumijeva pobunu, bunt, nepristajanje, neprihvatanje i možemo ga tumačiti kroz dvije kategorije. Individualni otpor koji je usmjeren prema nama kao pojedincima i kolektivni otpor. Danas na ovom mjestu govorimo o kolektivnom otporu. Za kolektivni otpor treba nam više jedinstva, međusobnog poštovanja i uvažavanja. Trebaju nam bolji međuljudski i međukomšijski odnosi. Ovom prilikom pozivam vas na jedinstvo, na međusobno pomaganje i poštovanje“, između ostalog, poručio je načelnik Jusić.

Veliki doprinos odavanju počasti šehidima i poginulim borcima dali su učenici Osnovne škole „Enver Čolaković“, Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“, Opće gimnazije „Muhsin Rizvić“ i Mješovite srednje škole „Mehemedalija Mak Dizdar“ koji su, zajedno s građanima Breze, noseći ratne zastave u svečanom mimohodu pješačili dionicom od “Šehitluka I” do lokaliteta “Plana”.

U sklopu programa recital pod nazivom “Plana” pročitao je pjesnik Fadil Jašarević. Uspješnim učesnicama literarnog takmičenja na temu “Dani otpora općine Breza”, iz osnovnih i srednjih škola sa područja općine Breza, uručene su nagrade.

Zahvalnost šehidima i poginulim borcima iz proteklog odbrambenog-oslobodilačkog rata u BiH, za slobodu u kojoj danas živimo, polaganjem cvijeća na spomen-obilježju “Plana” iskazale su delegacije Oružanih snaga BiH, boračkih organizacija, svih nivoa vlasti i građana Breze.

Galerija fotografija

Video
0 0