Info

Obilježena 30. godišnjica od smrti udarnika Alije Sirotanovića

 

18.05.2020 15:17
Slika
 
U povodu 30. godišnjice od smrti heroja rada, udarnika Alije Sirotanovića, članovi delegacija općine Breza, Rudnika mrkog uglja (RMU) te udruženja građana "Alija Sirotanović" i ORB "Brezanski rudari" na bistu proslavljenog brezanskog rudara, u krugu RMU položili su cvijeće. O položaju rudara i ovoj značajnoj godišnjici govorili su Općinski načelnik mr.sci. Munib A. Zaimović, direktor RMU “Breza” Muamer Omerhodžić i predsjednik UG “Alija Sirotanović” Arif Sirotanović.

- Šesnaestog maja 1990. godine Breza je izgubila heroja rada, a rudari istinskog komorata. Alija Sirotanović dobio je brojna visoka priznanja, među kojima su Orden Narodnog fronta Jugoslavije, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, Orden rada Prvog reda, Orden zasluga za narod Drugog reda, Medalja zasluga za narod, Nagrada AVNOJ-a, nagrada ZAVNOBiH-a i Šestoaprilsku nagrada Općine Breza - istaknuo je za oficijelnu stranicu općine Breza načelnik Munib Zaimović, koji je gotovo cijeli radni vijek u sferi upravljanja i rukovođenja proveo u Rudniku mrkog uglja "Breza" te je ovom prilikom rudarima u obavljanju posla poželio sve najbolje.

Alija Sirotanović je rođen 14. avgusta 1914. u selu Trtorići, na periferiji Breze. Slavu je stekao 24. jula 1949. godine, kada je sa svojim komoratima oborio svjetski rekord u kopanju uglja, koji je držao Rus Aleksej Stahanov. Te godine imao je susret i s Titom. Umro je u srijedu, 16. maja 1990., u mjesecu kada je umro i njegov idol, drug Tito. Ovozemaljski život napustio je bogat priznanjima za ljudskost i rad.

Delegacija općine Breza, predvođena Alijinom unukom Muberom Salihović, također je polaganjem cvijeća na mezaru junaka rada, na mjesnom mezarju Trtorići, odala počast jednom od najvećih velikana u historiji Breze.

Galerija fotografija : Obilježena 30. godišnjica od smrti Alije Sirotanovića
0 0