Info

Obilježena godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

 

01.12.2018 14:14
Slika
 

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovi delegacija općine Breza, Općinskog vijeća, Medžlisa Islamske zajednice, boračkih organizacija i srednjih škola jučer su položili cvijeće i odali počast poginulim borcima Armije RBiH koji su ukopani na rimokatoličkom groblju i šehitlucima.

Organizator obilježavanja u saradnji s općinom Breza, bila je Organizacija ratnih vojnih invalida "Breza '92".

Povodom 1. decembra, Dana formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH, svim bivšim pripadnicima Trećeg korpusa, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima načelnik općine Breza Munib Zaimović uputio je čestitku, izražavajući poštovanje i zahvalnost borcima koji su odbranili BiH.

Naredbom načelnika Štaba Vrhovne komande Sefera Halilovića, 1. decembra 1992. godine formiran je Treći korpus Armije RBiH. Korpus je trebao objediniti jedinice Teritorijalne odbrane, kao i neke dobrovoljačke jedinice. Sjedište korpusa bilo je u Zenici. Sredinom novembra 1992. godine komandant Trećeg korpusa postao je Enver Hadžihasanović.

Treći korpus se istakao u oslobađanju teritorija na području srednje Bosne gdje se posebno izdvajaju područja općina Zavidovići i Vareš. Kolika je bila požrtvovanost boraca ovog korpusa u borbama pokazuju i 6.343 borca koja su dala svoje živote, dok je njih 8.144 iz rata izašlo kao invalidi.

Foto : Obilježena godišnjica formiranja Trećeg korpusa

0 0