Info

Projekt “Aktivnost inkluzivne dekarbonizacije” : U prostorijama Općine Breza održane dvije info sesije

Projekt finansira Vlada Japana dok ga, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija

20.02.2023 23:25
Slika
 
U skladu sa realizacijom projekta “Tehnička podrška u razvoju strateške osnove za pravednu tranziciju ka niskokarbonskoj ekonomiji i izgradnju kapaciteta ranjivih grupa u BiH”, u prostorijama Općine Breza 20. februara održane su dvije info sesije.

U terminu od 10 do 12 sati, panel diskusiju na temu “Uloga građana u energetskoj tranziciji”, moderirali su diplomirani inžinjer mašinstva Fejsal Ćorović i stručnjakinja iz oblasti energetske efikasnosti Tanja Cvjetković.

“Obnovljivi izvori energije u funkciji boljeg kvaliteta životne sredine” naziv je teme o čijim pojedinostima je, uz predavanje projekt menadžera Benjamina Čekića, govoreno tokom druge sesije od 13 do 15 sati.

Projekt Aktivnost inkluzivne dekarbonizacije (IDA) finansira Vlada Japana dok ga, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Konzorcijum za tehničku podršku projektu čine firme E&Y Beograd i nLogic Advisory Sarajevo.

Sesije u kojima su aktivno učestvovali predstavnici Općine Breza, javnih preduzeća i ustanova na području općine Breza, Rudnika mrkog uglja, te učenici Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar” prateće su aktivnosti u okviru izrade Strateškog dokumenta „Shematski plan za BiH - Pravedna tranzicija za sve“.

Smanjenjem visoke ovisnosti o fosilnim gorivima putem mehanizma za pravednu tranziciju, s fokusom na to da niko ne bude izostavljen, realizacija projekta IDA će pomoći BiH da uspostavi stratešku osnovu za pravednu tranziciju ka niskokarbonskoj ekonomiji.

Galerija fotografija
0 0