COVID-19

Održana dvadeseta sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

12.05.2020 23:48
Slika
 
U sali Općinskog vijeća, pod predsjedavanjem komandanta mr. sci. Muniba A. Zaimovića, 12. maja održana je 20. sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.

Broj osoba na području općine Breza koje se nalaze u samoizolaciji je 10, potvrdio je direktor Doma zdravlja primarijus dr. Edin Avdić. On je zahvalio organizaciji World Vision BiH na novoj donaciji koja uključuje zaštitne maske, naočale i rukavice, sredstvo za dezinfekciju, zaštitna odijela, vizire i digitalne toplomjere. Dr. Avdić je izvijestio da su, na osnovu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, Štab civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, Domu zdravlja Breza isporučili 200 testova na koronavirus.

Načelnik Općinskog štaba civilne zaštite Huso Herco je naveo da je Kantonalni štab civilne zaštite, na 16. vanrednoj sjednici održanoj 11. maja, donio Zaključak da se Domu zdravlja Breza izvrši podjela 4.000 komada zaštitnih maski. Herco je rekao da se i dalje provode sve redovne aktivnosti po pitanju dezinfekcije javnih površina.

Komandir Policijske stanice Mensur Halilović naglasio je da policijski službenici u najvećoj mjeri djeluju preventivno i upozoravaju građane, koji se u večernjim satima okupljaju u većim grupama, da se raziđu zbog uvedenih restrikcija u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Sanitarna inspektorica Elsada Šehović naglasila je da se redovno vrše inspekcijski nadzori i da građani pokazuju visok stepen odgovornog ponašanja.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić socijalnu sliku općine Breza ocijenio je stabilnom, pohvalivši pojačane humanitarne aktivnosti za vrijeme mjeseca Ramazana.  Salkić je istaknuo da je u toku podjela prehrambeno-higijenskih paketa koje su ranjivim kategorijama društva donirali USAID i KATAR ALKHAIRA – QATAR CHARITY te je najavio tradicionalnu podjelu paketa za socijalno ugrožene u sklopu ramazanskog programa humanitarne organizacije Human Appeal International.
0 0