COVID-19

Održana nova sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Breza

 

23.03.2020 11:08
Slika
 
Danas je u sali Općinskog vijeća održana još jedna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Breza tokom koje je razmatrana trenutna situacija nakon proglašenja stanja nesreće u BiH i uvedenih novih preventivnih mjera, kao adekvatan odgovor na pojavu koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Komandant Štaba mr.sci. Munib A. Zaimović, još jednom je pozvao građane na ozbiljno shvatanje situacije i pridržavanje donesenih mjera.

Prema informacijama iznesenim na sjednici na području općine Breza 54 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji i nema registrovanih slučajeva zaraze.

Jedan od zaključaka današnjeg zasjedanja je da će Općina Breza, na čelu sa načelnikom Zaimovićem, osigurati finansijska sredstva za nabavku dodatnih testova za laboratorijsku dijagnostiku na koronavirus.

Načelnik Štaba civilne zaštite Huso Herco je informisao da pripadnici Civilne zaštite redovno vrše dezinfekciju gradskih i prigradskih javnih površina. Članovi Štaba primili su k znanju Informaciju o aktivnostima koje Federalni štab civilne zaštite poduzima u cilju suzbijanja i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavirusa.

Način rada u lokalnoj samoupravi organizovan je sa minimumom kadrovskih kapaciteta kako bi se u što većoj mjeri postiglo poštivanje preporuka o zaštiti zdravlja stanovnika i onemogućilo prisustvo većeg broja osoba u malom prostoru. Krizni štab općine Breza aktivno će u skladu s aktuelnom situacijom mijenjati mjere i preporuke.

Direktor Doma zdravlja dr. Edin Avdić apelirao je na stanovništvo da ispoštuje upućene zdravstvene preporuke te još jednom podsjetio da je od 6. marta u funkciji broj telefona 061/352-087 na koji se mogu javiti građani ukoliko uoče pojavu simptoma virusa.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić govorio je o potrebi angažiranja volontera, koji bi u ovim kriznim trenucima dali konkretan doprinos naporima Centra za socijalni rad i Crvenog križa da odgovori na narastajuće potrebe lokalnog stanovništva starije dobi.
0 0