COVID-19

Općinski načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović : U novoj školskoj godini staviti akcent na očuvanje zdravlja učenika, nastavnika i osoblja škola

 

28.08.2020 13:10
Slika
 
Direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Mersiha Šehić, njena pomoćnica Amina Omanović i prosvjetna radnica Zinaida Buljetović iz Osnovne škole “Enver Čolaković” razgovarale su danas s Općinskim načelnikom mr. sci. Munibom A. Zaimovićem o poteškoćama s kojima se susreću prilikom organizacije odgojno-obrazovnog procesa u školskoj 2020/2021. godini.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona dostavilo je svim osnovnim školama uputstvo o organizaciji nastave. Školska godina počinje 8. septembra, s tim da će učenici sukcesivno ulaziti u školske klupe, a za učenike koji ostanu u svojim domovima izvodit će se online nastava.

Kao jednu od glavnih otežavajućih okolnosti za uspješno realiziranje online nastave, direktorica Šehić je akcentirala nepostojanje tehničkih uvjeta, s obzirom na to da značajan broj učenika ne posjeduje uređaje koji mogu podržati platformu online nastave.

Načelnik Zaimović ovom je prilikom najavio da će nadležne službe općine Breza pokrenuti aktivnosti nabavke određenog broja tableta za osnovce, kako bi se omogućilo i olakšalo praćenje nastave te je pohvalio nastavno osoblje škola i učenike na strpljenju, predanosti i odgovornosti koju su iskazali tokom prethodnog perioda.

Općina Breza će, kako je naveo Zaimović, u granicama mogućnosti obezbijediti određenu količinu dezinficijenasa i higijenskih sredstava, a vršit će se dezinfekcija školskih dvorišta i prilaznih puteva odgojno-obrazovnim ustanovama.

Zaimović će, u ime Općinske uprave, osnovnim i srednjim školama donirati beskontaktne toplomjere u cilju povećanja bezbjednosti učenika, u borbi protiv pandemije koronavirusa, jer je jedna od najefikasnijih preventivnih mjera upravo mjerenje temperature tijela.

"Početak ove školske godine nosi veliki rizik od širenja pandemije koronavirusa, a mjerenje temperature učenicima, nastavnicima i osoblju škola predstavlja izuzetno značajnu aktivnost u cilju očuvanja njihovog zdravlja", naveo je Zaimović.
0 0