Info

Ozvaničen završetak vanjske rekonstrukcije Područne škole Župča

 

06.04.2019 15:00
Slika
 
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić presjecanjem svečane vrpce jučer je ozvaničio završetak vanjske rekonstrukcije zgrade Područne škole "Župča" u općini Breza. Zamjenu vanjske stolarije i postavljanje toplinske fasade finansiralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sredstvima u iznosu od 166.000 KM.

"Vlada ZDK je trajno opredijeljena za razvoj infrastrukture, pogotovo za izgradnju, opremanje i utopljavanje školskih objekata, izgradnju fiskulturnih sala i poligona te svega onoga što treba da omogući da naši učenici imaju sve uslove da bi mogli sutra da budu uspješni ljudi. Mi ćemo u narednom periodu pružiti podršku svim školama, a ovom prilikom pozivam lokalne vlasti, načelnike i vijećnike, da imamo puno bolju saradnju kako bismo ubrzali administrativne procedure za ovakve projekte", kazao je premijer Ganić.

Mersiha Šehić, direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić", u čijem sastavu djeluje PŠ "Župča", zahvalila se Vladi i resornom ministarstvu što su prepoznali potrebe ove škole koja je u ratu bila teško devastirana, s obzirom da se nalazi u blizini nekadašnje ratne linije. Ako se izuzme sanacija zgrade koja je rađena prije 20 godina, ovo je prva zamjena stolarije i rekonstrukcija fasade nakon izgradnje škole šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Posebnu zahvalnost direktorica Šehić iskazala je načelniku općine Breza Munibu Zaimoviću kao i njegovim saradnicima. Zahvale je uputila i svim ljudima, uključujući i članove Školskog odbora i sve ljude iz zajednice koji su učestvovali u realizaciji ovog, za OŠ "Safvet-beg Bašagić", historijskog projekta.

Za podršku u realizaciji projekta "Toplifikacija PŠ Župča" direktorica Šehić zahvalnice je uručila načelniku Munibu Zaimoviću i predsjedavajućem Općinskog vijeća Breza Vedadu Jusiću. Zahvalnice za finansiranje projekta, u ime Vlade ZDK i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, preuzeli su premijer Ganić i ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Načelnik Zaimović se zahvalio premijeru Ganiću i ministru Čolakoviću, uručivši im ovom prilikom simbolične poklone.  

"Vlada ZDK ovim potezom pokazuje koliko cijeni školstvo, a u jednoj zajednici cijeniti školstvo pravi je put uspjeha. Već postižemo uštede na energentima, a učenicima i nastavnicima omogućen je ugodniji boravak u školi", kazala je Šehić.

Premijer Ganić najavio je kako će Vlada podržati i unutrašnju rekonstrukciju zgrade i fiskulturne sale PŠ "Župča", kao i drugih područnih škola OŠ "Safvet-beg Bašagić".

Foto : Ozvaničen završetak vanjske rekonstrukcije Područne škola Župča
0 0