Obavještenja

Participativni budžet : Građani odlučili o raspodjeli sredstava

 

23.04.2018 12:45
Slika
 
Do kraja 2018. godine u općini Breza biće izgrađena nova dječija igrališta, postavljena rampa na prilazu školama i preklopne klupe, te izgrađeno izletište iznad sela Izbod. U općini Istočna Ilidža dvorište ispred osnovne škole “Jovan Dučić” će biti asfaltirano, te postavljena javna rasvjeta na pješačkoj stazi kod O.Š. P.P. Njegoš. Na teritoriji općine Kreševo će se proširiti most u polju kod skretanja sa regionalnog puta Resnik-Volujak, te postaviti ograde na grobljima Kosina i Troska.

Građani ovih općina su prvi put imali priliku da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka o budžetu predlaganjem i promoviranjem svojih ideja i glasanjem za projekte u vrijednosti od 54.000 KM koji će se implementirati do kraja 2018. godine za dobrobit što većeg broja građana.
 
Ovakav način učešća građana je omogućen zahvaljujući pilot projektu Participativni budžet koji implementira Udruženje izbornih zvaničnika u BiH u saradnji sa AGORA CE i Ministarstvom vanjskih poslova Češke Republike koje je obezbijedilo polovinu potrebnih sredstava.
 
Po riječima Vojtěcha Černýa, projekt menadžera iz Agora CE, Participativni budžet je metod koji se koristi u cijelom svijetu, a bh. općine su koristile model koji se uspješno implementira u Češkoj Republici.

Konferencija će se održati 26. aprila 2018. godine u 11 sati u hotelu „Saraj“ Sarajevo, na kojoj će se razgovarati o prednostima aktivnog učešća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou i distribuirati brošura Metodologija PB napisana na osnovu naših iskustava s općinama u BiH.

Učesnicima konferencije će se obratiti Ambasador Češke Republike u BiH, gospodin Jakub Skalnik, načelnici općina u kojima se projekt implementira, te građani koji su predlagali projekte.

Press konferencija je planirana u 12.30 sati.

Sve dodatne informacije možete pratiti na web stranici općina i stranici Participativnog budžeta
0 0