Info

Predavanjem za gimnazijalce u sali Općinskog vijeća promovirana inicijativa za proglašenje Svjetskog dana izbora

 

06.02.2020 14:35
Slika
 
U okviru promocije inicijative za proglašenje Svjetskog dana izbora, članovi Općinske izborne komisije koju čine Safet Zahirović i Tarik Mamela, referentica vođenja centralnog biračkog spiska Fatima Keškić i supervizor za elektronsku obradu i unos izbornih rezultata Tarik Smailbegović su danas, prvog četvrtka u februaru, u sali Općinskog vijeća održali predavanje za učenike III-b društvenog odjeljenja Opće gimnazije “Muhsin Rizvić”.

Osim profesorice nastavnog predmeta Demokratija i ljudska prava Halide Omerhodžić, predavanju je prisustvovao načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović, naglasivši da je jedan od osnovnih ciljeva ove aktivnosti promoviranje standarda za poštene i transparentne izbore, te podizanje svijesti o važnosti izbora za demokratske procese među izbornom administracijom i političkim strankama, kao i u javnosti.

Društvena kategorija koja ima veoma važnu ulogu u unapređenju demokratskih procesa su mladi jer predstavljaju budućnost svakog društva i imaju ključnu ulogu i snagu za promjene, istaknuto je tokom predavanja.

Glavni ciljevi Svjetskog dana izbora su: potvrda važnosti demokratskih procesa; informiranje javnosti o novim dostignućima i izazovima u provedbi izbora; skretanje pažnje parlamentima, vladama, političarima i svjetskim čelnicima na važnost njihove vodeće uloge u promoviranju kulture demokratije; poticanje birača koji po prvi puta ostvaruju svoje biračko pravo i mladih birača da se sudjelovanjem u izborima posvete demokratskim vrijednostima.
0 0