Info

Predstavnici Instituta za Hidrotehniku izrazili nadu da će biti lokalni partneri na brojnim projektima jačanja sektora voda i okoliša na području Breze

 

14.01.2021 17:59
Slika
 
Na osnovu provedbenog postupka za nosioca izrade projekta, odnosno elaborata o zaštiti izvorišta vode za piće Milkino vrelo i glavnog projekta za izgradnju vodovodne mreže u ulici Salke Bešlagića, vodozahvata na lokalitetu „Laz“ i sistema vodosnabdijevanja MZ Sutješčica, Općina Breza odabrala je Institut za Hidrotehniku Sarajevo.

Na sastanku u maloj sali općine Breza održanom 14. januara predstavnici Instituta, direktorica dr. Dalila Jabučar, vodeći istraživač u oblasti hidrauličkog inženjerstva Jozo Stefanjuk i samostalni stručni saradnik Nijaz Zerem u razgovoru s načelnikom Vedadom Jusićem, pomoćnikom načelnika za privredu Salihom Hasanspahićem, direktorom Javnog preduzeća “Komunalno” Edinom Kadrićem te njegovim saradnicima Mujom Muratovićem i Nijazom Mahmutovićem izrazili su nadu da će biti lokalni partneri na brojnim projektima jačanja sektora voda i okoliša na području Breze.

Direktor Kadrić je akcentirao kako je, uz podršku Instituta, potrebno pristupiti sistemskom rješavanju problema u vodosnabdijevanju navodeći da prema nekim podacima gubici u vodovodnoj mreži iznose i više od 70 posto.

Općinski načelnik Jusić izrazio je zadovoljstvo zbog pružene podrške Instituta i dodao da ova konsultantska, projektantska i naučno-istraživačka organizacija raspolaže s opremom i kadrovima za mjerenje i detekciju gubitaka u svim vrstama vodovodnih sistema.

Direktorica Jabučar pozvala je na strpljenje jer se neki projekti, kako je navela, ne mogu implementirati u kratkom vremenskom periodu.
0 0