Info

Prijem za delegaciju učenika i nastavnika turske škole “Etiler Cumhuriyet”

 

20.06.2019 15:24
Slika
 
Tokom posljednjeg dana boravka u Bosni u Hercegovini, 20. juna 2019. godine, za delegaciju učenika, nastavnika i direktoricu turske škole “Etiler Cumhuriyet” iz Istanbula i predstavnike Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u općini Breza upriličen je prijem.

- Nadam se da će naše škole nastaviti promovisati lokalnu zajednicu, da će naša djeca nastaviti sklapati prijateljstva sa vršnjacima u svijetu i na taj način pomjerati granice – rekao je načelnik općine Breza Munib Zaimović.

- Mada gosti već znaju, htjela bih reći da kolektiv naše škole osjeća veliko zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje i bratimljenja. Iako naši prijatelji odlaze, dobrodošlica je beskonačna. Projekt bi zaista teško bio ostvariv bez saradnje s Institutom Yunus Emre u BiH, direktoricom Julide Karul, svim roditeljima i učenicima, članovima naše zajednice. Kao što je i načelniku Zaimoviću desna ruka, tako je i nama njegov savjetnik Mirza Džambić puno pomogao. Ovo je samo početak jedne divne saradnje. Posebno mi je zadovoljstvo bilo i velika čast, kada je direktorica Julide napomenula, da su djeca iz Turske prvi put napustila svoje porodice, što se ne bi desilo da ne postoji ogromno povjerenje. Bez obzira na razmjenu učenika i proces upoznavanja i učenja, ovo je jedan jako emotivan projekt i to je njegova najveća ljepota - navela je direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić Mersiha Šehić.

Savjetnik načelnika u općini Breza Mirza Džambić, akcentirao je da se posredstvom projekata bratimljenja škola razvijaju izuzetno važne veze na polju obrazovanja, ekonomije i kulture.

- Imao sam priliku da upoznam kolektiv škole “Etiler Cumhuriyet” i slobodno mogu reći da je saradnja naših škola, vjerovatno, saradnja najkul škola, prosvjetnih radnika i školaraca na svijetu – zaključio je Džambić.

- Vraćamo se u Tursku s divnim uspomenama. Upoznavši vaše porodice i običaje naša djeca postala su mnogo bogatija. Vidjeli su kako se na noge podigao narod koji je tokom proteklog, nesretnog rata, izgubio skoro sve i bio doveden na rub uništenja. Od oktobra 2018. godine naša djeca su, putem udruženja koje je osnovano u školi, počela da štede novac za dolazak u Brezu i Bosnu i Hercegovinu, pa su na taj način naučila kako da štede. U ime roditelja i kolektiva naše škole, srdačno vam se još jednom zahvaljujemo. Nikad ne zaboravite da u Istanbulu imate drugu kuću i uvijek ćete biti dobro došli – poručila je direktorica škole “Etiler Cumhuriyet” Julide Karul.

Učenicima, nastavnicima, direktorici iz Istanbula i prevoditeljici Medihi Jašarević, tokom boravka u jedinici lokalne samouprave su uručeni simbolični pokloni.

Fotogalerija : Prijem za delegaciju učenika i nastavnika turske škole “Etiler Cumhuriyet”
0 0