Info

Priredbom učenika OŠ "Safvet-beg Bašagić" obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

28.02.2019 19:58
Slika
 
Sudjelujući u programu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine vijećnik Stranke za BiH Mirzet Suljagić, ispred spomen-kosturnice palim borcima i antifašistima, građanima je čestitao praznik.

Članovi delegacija općine Breza i Udruženja antifašista položili su cvijeće na spomen-kosturnicu kao i na spomen-obilježja šehidskih mezarja, nakon čega je u kino sali “Sretno” održana priredba učenika Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” i mališana Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Umihana Čuvidina".

Prigodnim govorima gostima su se obratili načelnik Breze Munib Zaimović, direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Mersiha Dinar-Šehić i profesor historije Čamil Buljetović, podsjetivši na značaj 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada su se građani izjasnili za samostalnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

Priznanja za literarne i likovne radove učenicima osnovnih škola uručio je načelnik Zaimović. Autorice najboljih literarnih radova su Šejla Šahić, Amina Šukurica i Merjem Čehić. U kategoriji likovnih radova nagrade su dobili Dino Velić, Nahla Smajić i Belmin Ibrahimović.

"Moram reći da je teško pronaći prave riječi kojima želimo iskazati značaj momenta o kojem govorimo i u kojem govorimo. Moment kada pominjemo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zaista je važan. Zato se riječi poput požrtvovanosti, hrabrosti i odgovornosti same nameću. Požrtvovanost zbog svih onih koji su dali živote za nezavisnost BiH.

Njih nikad ne smijemo zaboraviti i uvijek ih moramo pominjati. Hrabrost zbog svih onih koji su ostali u BiH i nastavili da se za nju bore u miru, isključivo se oslanjajući na pravdu, poštenje i čast. Odgovornost svih nas koji smo preuzeli određene uloge. Nije važno je li to uloga roditelja, učitelja, profesora, direktora, inžinjera, rudara ili uloga vlasti.

Svi smo odgovorni odigrati te uloge na najbolji mogući način, jer jedino tada možemo postati uzor našoj divnoj djeci, a njima je to potrebno jer su budućnost. Budimo požrtvovani, hrabri i odgovorni. To je najljepši poklon koji možemo dati našoj domovini", rekla je direktorica Šehić.

Foto : U Brezi obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
0 0