Info

Projekt ekonomskog osnaživanja : Dvadeset plastenika za odabrane korisnike

 

13.09.2019 10:51
Slika
 
U sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ i na osnovu Sporazuma zaključenog između općine Breza i Humanitarne organizacije Muslim Aid, u sali Općinskog vijeća jučer su potpisani ugovori sa 20 korisnika kojima će biti dodijeljeni plastenici površine 100 m² sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama.

Projekt plasteničke proizvodnje zasnovan je na principu sufinansiranja gdje će Muslim Aid Sarajevo i Općina Breza učestvovati sa 40 posto novčanih sredstava (po 994 KM) dok će krajnji korisnici sufinansirati 20 posto (497 KM) ukupne vrijednosti plastenika.

Ugovore o sufinansiranju potpisali su direktorica bh. ureda međunarodne organizacije za razvoj i pomoć Muslim Aid  Edina Šehić-Saliji, u ime Općinskog načelnika šef Službe za privredu Salih Hasanspahić i krajnji korisnici.

- Plastenici od 100 m² sa dodatnom opremom dodijeljeni su na osnovu kriterija utvrđenih u Javnom pozivu, dok će Muslim Aid vršiti monitoring i evaluaciju projekta u periodu od 2 godine od dana montaže plastenika – pojasnio je Almin Operta, viši stručni saradnik za poljoprivredu i vodoprivredu u općini Breza.

Načelnik općine Breza, mr. sci. Munib A. Zaimović je naglasio da će lokalna samouprava u budućnosti nastaviti podržavati ovakve projekte, a sve u cilju poticanja poljoprivredne proizvodnje.

Pomoćnik načelnika za privredu Salih Hasanspahić je izrazio uvjerenje da će nabavkom plastenika korisnici unaprijediti vlastitu proizvodnju te zahvalio organizaciji Muslim Aid na veoma značajnom projektu ekonomskog osnaživanja koji provodi u Bosni i Hercegovini.

Mnogo uspjeha u bavljenju ovom djelatnošću korisnicima je poželjela i direktorica Šehić-Saliji.

U saradnji sa Službom za privredu, edukativno predavanje o osnovnim principima bavljenja plasteničkom proizvodnjom i načinu pripremanja zemljišta, odabranim korisnicima održao je magistar poljoprivrede Armin Zlatić.

Foto : Potpisani ugovori sa korisnicima plastenika
0 0