Info

Promovirana knjiga "Čuvarkuća"

 

04.04.2018 10:58
Slika
 

Povodom 6. aprila - Dana općine Breza, filmski režiser Ademir Kenović, novinar Goran Milić i književnik Abdulah Sidran, u kino sali "Sretno" sinoć su predstavili  knjigu "Čuvarkuća" autora Tarika Đođića, generalnog direktora Al Jazeere Balkans.

"Čuvarkuća je stigla u Brezu. Važni su ovo i rijetki dani za Brezu. Tu smo da s vama podijelimo radost", rekao je u uvodnom dijelu novinar Al Jazeera Balkans i moderator promocije Adnan Rondić.

Pridružujući se čestitkama, načelnik Munib Zaimović je naglasio da mu je veliko zadovoljstvo ugostiti eminentne ljude iz svijeta kulture, umjetnosti i novinarstva. "Autoru Đođiću želim još ovakvih promocija", kazao je Zaimović.

Režiser Kenović se posredstvom obraćanja prisjetio pokojnog brezanskog glumca Božidara Bunjevca koji je tokom bogate filmske karijere imao priliku glumiti sa velikanima jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog glumišta. Ispričao je i nekoliko zajedničkih anegdota nastalih za vrijeme snimanja filma "Kuduz". "Tarik nas uvjerava i pokazuje nam da ovdje ima pozitivnih priča, dobrote, optimizma, da ima neke budućnosti", dodao je Kenović.

Najveća sreća promotora, prema riječima novinara Milića, je kada vidi publiku koja pozorno prati i kada je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. "U svim mjestima gdje smo bili, kao i u Brezi ove noći, dvorane su bile ispunjene. Ovo su Tarik Đođić i njegove priče, koje su jako slojevite i uvijek preporučujem da ih ljudi pročitaju dva puta", naveo je Milić.

Akademik Sidran je istaknuo da se knjiga može doživljavati kao roman ili hronika o porodici i zavičaju.

Knjiga "Čuvarkuća" nastala je kao literarni eksperiment, jer je autor priče, koje je objavljivao na Facebooku, urednički i autorski priredio u knjigu, koja je, kako su primijetili promotori, snažno zaživjela i prije nego je bila objavljena.

"Prije 73 godine osvajali smo slobodu i osvojili je 6. aprila 1945. godine, pa smo je osvajali u periodu između 1992. i 1995. godine i oslobodili se. Molim vas da ne zaboravite da sloboda nikad nije osvojena. Svakodnevnim osvajanjem slobode bit ćemo slobodni. Čestitam vam Dan općine Breza", poručio je autor Đođić.

Izvedbama nekoliko pjesama, gostima su se u muzičkom dijelu promocije predstavili Naida Čatić i Nedžad Mušović iz poznatog benda "Divanhana".

FOTO : Promovirana knjiga Tarika Đođića

0 0