Info

Provođenje specijalističkih pregleda pacijenata u Domu zdravlja Breza očekuje se početkom februara 2021. godine

 

12.01.2021 23:33
Slika
 
“Činjenica da u 2021. godini imamo samo 6 pozitivnih slučajeva na koronavirus pruža optimizam i govori da smo trenutno ponovo u jednoj mirnijoj fazi epidemiološke situacije”, tokom sastanka s načelnikom Vedadom Jusićem 12. januara rekao je direktor JU Dom zdravlja Breza prim. dr. spec. Fikret Salčinović.

Od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, od virusa COVID-19 na području Breze oboljelo je 210 osoba, dok je od posljedica zaraze preminulo 19 građana. Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica bilo je smješteno 40 pacijenata.

Teme razgovora načelnika Jusića i dr. Salčinovića odnosile su se i na razmatranje načina posredstvom kojeg bi Općina Breza i Dom zdravlja dali podršku mladim doktorima na planu specijalizacije čime bi se rješavao problem nedostatka ljudskih resursa, a posebno specijalista neophodnih za normalno funkcionisanje zdravstvene ustanove.

Dr. Salčinović je naveo da Dom zdravlja trenutno ima dovoljan broj testova za koronavirus. “PCR testove nikad nismo prestali raditi. Bili smo racionalni u pogledu korištenja testova jer smo pratili kliničku sliku. Po preporuci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva smanjili smo broj testiranja. Nedavno smo dobili 180 antigenskih testova. Od početka 2021. godine radimo PCR testiranja i brze antigen-testove, pažljivo pratimo situaciju i trudimo se maksimalno biti na usluzi građanima. Svaka donacija u vidu zaštitne opreme našim radnicima još uvijek je dobro došla“, izjavio je dr. Salčinović.

Općinski načelnik Jusić podsjetio je da se Dom zdravlja konstantno suočavao s gubitkom značajnog broja zdravstvenih kadrova zbog zaraze virusom COVID-19, pozivajući građane da pokažu razumijevanje prema profesionalcima koji stručno obavljaju sve aktivnosti u domenu primarne zdravstvene zaštite.

Provođenje specijalističkih pregleda pacijenata u Domu zdravlja Breza, kako je informisao dr. Salčinović,  očekuje se početkom februara 2021. godine što je nagovijestio direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Rasim Skomorac.
0 0