COVID-19

Sastanak Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa : Na području općine Breza trinaest osoba oboljelih od koronavirusa, trideset pod mjerama samoizolacije

 

11.09.2020 14:04
Slika
 
Sastanak Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa kojim je predsjedavao mr. sci. Munib A. Zaimović, u sali Općinskog vijeća održan je 11. septembra 2020. godine.

Direktor Doma zdravlja prim. dr. spec. Fikret Salčinović, na osnovu ključnih pokazatelja, epidemiološku situaciju ocijenio je i dalje veoma stabilnom. Čelni čovjek Javne ustanove Dom zdravlja Breza informisao je da je na području općine Breza trinaest osoba oboljelih od koronavirusa, trideset je pod mjerama samoizolacije, dok se na bolničkom liječenju na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica trenutno nalazi jedan pacijent iz lokalne zajednice.

Sanitarna inspektorica općine Breza Elsada Šehović, saopćila je da će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, provoditi kontinuirane inspekcijske nadzore u obrazovnim ustanovama. Inspekcijskim kontrolama biti će obuhvaćene privatne i javne škole.

Prema riječima komandira Policijske stanice Breza Mensura Halilovića, nije zabilježeno nijedno kršenje samoizolacije, dok je u porastu broj ljudi koje je potrebno svakodnevno kontrolisati.

Pomoćnik načelnika civilnu zaštitu Huso Herco, rekao je da su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva izvršili dezinfekciju osnovnih i srednjih škola, prostorija Policijske stanice kao i zgrade lokalne samouprave te dodao da se i dalje provode sve redovne aktivnosti po pitanju dezinfekcije javnih površina.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić naglasio je važnost pružanja psihocijalne podrške oboljelim od koronavirusa istaknuvši da zaposlenici Centra telefonski ostvaruju kontakt sa zaraženima i na taj način pokušavaju olakšati njihov povratak u zajednicu. Iako broj osoba zaraženih virusom na području općine Breza trenutno nije velik, kako je kazao Salkić, od neizmjerne je važnosti pružiti podršku oboljelim osobama koji su trenutno u izolaciji, kroz informisanje o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći.

Sastanku Koordinacionog tijela prisustvovali su načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović, direktor Javne ustanove Dom zdravlja Breza prim. dr. spec. Fikret Salčinović, sanitarna inspektorica Elsada Šehović, komandir Policijske stanice Breza Mensur Halilović, direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Osman Salkić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco i direktor Javnog preduzeća Veterinarska stanica Breza Mirsad Bogilović.
0 0