COVID-19

Sastanak Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa : Zdravstveni sektor sve teže odgovara zahtjevima

 

23.10.2020 15:46
Slika
 
Sastanak Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa kojim je predsjedavao mr. sci. Munib A. Zaimović, u sali Općinskog vijeća, održan je 23. oktobra 2020. godine.

Broj oboljelih osoba od koronavirusa u Brezi ukupno je 38, saopćio je direktor Doma zdravlja prim. dr. spec. Fikret Salčinović. On je dodao da su dvije osobe na bolničkom liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica. Dr. Salčinović je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacija u Brezi i Bosni i Hercegovini, naglasivši da zdravstveni sektor sve teže odgovara svim zahtjevima.

Sanitarna inspektorica općine Breza Elsada Šehović je rekla da se 82 osobe nalaze pod mjerama samoizolacije.

Prema riječima komandira Policijske stanice Breza Mensura Halilovića na području općine Breza je povoljna sigurnosna situacija.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco kazao je da su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva proveli akcije dezinfekcije Policijske stanice dok će danas, kako je istaknuo, biti izvršena  dezinfekcija objekata osnovnih i srednjih škola, lokalne samouprave i Centra za socijalni rad. Herco je prenio i pojedinosti Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donesene na 19. vanrednoj sjednici održanoj 20. oktobra.

Član Općinske izborne komisije (OIK) Tarik Mamela je izvijestio da OIK provodi obuku za predložene predsjednike i članove biračkih odbora.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić akcentirao je da su zaposlenici Centra nastavili telefonski ostvarivati kontakt sa zaraženima i na taj način olakšavati njihov povratak u zajednicu. Salkić je međunarodnoj humanitarnoj organizaciji World Vision BiH zahvalio na donaciji beskontaktnog toplomjera.

Načelnik Zaimović ponovo je uputio apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa i tako zaštite članove porodice, prijatelje, kolege i ostale građane.

Sastanku Koordinacionog tijela prisustvovali su načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović, direktor Javne ustanove Dom zdravlja Breza prim. dr. spec. Fikret Salčinović, član Općinske izborne komisije Tarik Mamela, sanitarna inspektorica Elsada Šehović, komandir Policijske stanice Mensur Halilović, direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Osman Salkić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco i direktor Javnog preduzeća Veterinarska stanica Mirsad Bogilović.
0 0