Info

Šetnja ulicama Breze za Srebrenicu

 

11.07.2018 14:52
Slika
 

U okviru obilježavanja 23. godišnjice srebreničkog genocida, u Brezi je danas, na dionici od od sahat-kule do šehitluka, organizirana mirna šetnja. Učesnici, među kojima je bio veliki broj mladih, nosili su transparent s natpisom da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti.

Predstavnici općine Breza, Općinskog vijeća i boračkih organizacija poslije šetnje su na spomen-obilježjima mezarja položili cvijeće za sve nastradale Srebreničane i šehide Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U kino sali "Sretno" građani su nakon šetnje pogledali emotivni performans o majci Srebrenice i kraći film o dešavanjima vezanim za 11. juli 1995. godine.

"Dobro došli na manifestaciju podrške našim sugrađanima u Srebrenici, a i dalje. Cilj okupljanja nije da kažemo kako smo danas bili ovdje, imali mirnu šetnju i dali podršku građanima u Srebrenici. Cilj održavanje ove manifestacije jeste da se čuva i širi istina", naveo je u svom govoru Zejd ef. Sokić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Breza, uputivši zahvale za pomoć u organizaciji manifestacije boračkim organizacijama, općini Breza, Asocijaciji žena i Mreži mladih MIZ Breza čiji su članovi izveli nekoliko ilahija.

Na jedan od najvažnijih i najbolnijih datuma u historiji BiH podsjetio je i vijećnik Dževahid Sokić.

Nakon komemoracije, obraćanja zvanica, polaganja cvijeća i odavanja počasti svim žrtvama genocida te izvođenja Inferna, u dolini bijelih nišana u Potočarima danas je klanjana kolektivna dženaza te se pristupilo ukopu 35 žrtava srebreničkog genocida.

Video: Šetnja za Srebrenicu

Foto : Šetnja kroz Brezu za Srebrenicu

0 0