Info

U Brezi obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca

 

23.05.2019 22:29
Slika
 
U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca, u Brezi se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja došli u Brezu, a nakon toga i u Misoču kako bi pomogli braniocima ovog ilijaškog naselja, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca "Breza i Misoča 92". Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja šehidskih mezarja u Brezi, predstavnici lokalnih samouprava, općinskih vijeća i boračkih organizacija općina Breza i Kakanj danas su obilježili Dan kakanjskih dobrovoljaca.

Radost zbog činjenice, da Breza i Kakanj ne zaboravljaju ovaj historijski datum, izrazili su načelnici općina, Munib Zaimović i Aldin Šljivo.

- Imamo praksu da obilježavanju značajnih datuma posvetimo posebnu pažnju. Posjetili smo i općinu Ilijaš, gdje se gradi spomenik u čast dobrovoljcima iz Kaknja i drugih općina, ljudima koji su dali živote i u najtežim vremena, kako bi odbranili domovinu, gotovo se goloruki suprotstavili neprijatelju. Moramo biti ponosni na te ljude i čuvati sjećanje na njih - poručio je posredstvom svog obraćanja načelnik Šljivo.

- Kakanjski borci i komandanti su bili ti koji su sačuvali Brezu, Zenicu, Bosnu i Hercegovinu. Odajući počast poginulim borcima čuvamo sjećanje na najhrabrije sinove naše zemlje, a posebno je bitno da tradiciju nastave održavati i generacije koje dolaze. U Brezi gradimo i centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima i to je još jedan način da istinske heroje i njihove historijske podvige sačuvamo od zaborava - dodao je načelnik Zaimović.

Kakanjska dobrovoljačka jedinica bila je među prvim koje su napustile teritoriju svoje općine te otišle na izvršavanje borbenih zadataka na teritoriji druge općine.
0 0