Info

U Brezi obilježen Dan sjećanja na šehide

 

17.06.2018 16:08
Slika
 

Obilježavanje drugog dana Ramazanskog bajrama, odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine ustanovljenog Danom sjećanja na šehide, u Brezi je jučer počelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima šehidskih mezarja predstavnika boračkih organizacija, općinskih odbora Stranke demokratske akcije Ilijaša i Vogošće te općinskih vlasti Breze, Ilijaša i Vogošće.

Centralna manifestacija upriličena je na platou Osnovne škole „Enver Čolaković“. Načelnici općina Breza, Ilijaš i Vogošća, Munib Zaimović, Akif Fazlić i Edin Smajić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednica Breza Zejd ef. Sokić i pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje Abdulgafar ef. Velić okupljene su, između ostalog, podsjetili da u suštinske zadatke poštovanja šehidske žrtve spada briga o porodicama šehida.

„Šehidi imaju ono za čim mi žudimo, imaju sve džennetske radosti. Zbog onoga što su učinili dobili su vječnost. Zbog vrijednosti žrtve koju učiniše na Allahovom putu. Drugi dan Ramazanskog bajrama treba biti prilika da pored šehidskih nišana uzimamo pouku i neprekidno crpimo poruku. Šehidi nisu samo djeca svojih roditelja. Oni su djeca svih nas. Branili su svoje porodice, naše džamije i džemate, škole, naše škole, ustanove, našu domovinu“, naglasio je efendija Sokić.

Načelnik Zaimović je dodao da se svake godine na obilježavanju Dana šehida uči dova, ali i preispituje da li se učinilo dovoljno za ono što su šehidi ostavili u amanet, a to je država Bosna i Hercegovina.

„Također, ostavili su nam u amanet i svoje porodice. Pokušava se prikazati kako je BiH nemoguća i naši heroji pokušavaju se proglasiti krivim. Moramo pomoći našim borcima da se oslobode krivice koja im se neopravdano stavlja na teret. Svako na svoj način mora se oduprijeti tome“, naveo je načelnik Zaimović.

Na skupu je nekoliko ilahija interpretirao hor imama Medžlisa Islamske zajednica Breza.

Na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na šehide, poklonjene su hatme koje su proučili imami Medžlisa islamske zajednice Breza i članovi Mreže mladih Ilijaš te je proučena i dova.

Foto: Obilježavanje Dana sjećanja na šehide

Video : U Brezi obilježen Dan šehida

0 0