Info

U krugu RMU "Breza" obilježen Dan rudara

 

21.12.2018 13:37
Slika
 

Obilježavajući 21. decembar - Dan rudara, zaposleni u administraciji Rudnika mrkog uglja (RMU) „Breza“ i rudari, u društvu brojnih gostiju, kao i načelnika općine Breza Muniba Zaimovića, u krugu spomen-obilježja su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast stradalim komoratima brezanskog Rudnika.

"Osim rudara koji su živote izgubili u nesrećama, pijetet i poštovanje odajemo i našim komoratima koji su poginuli u odbrani Bosne i Hercegovine.  Više od 30 godina sam radio u Rudniku mrkog uglja i uvijek me obuzmu emocije kada sam u krugu ovog preduzeća. Zadovoljstvo i čast mi je da s rudarima mogu obilježiti praznik. Želim da napravim jednu komparaciju između rada prije 30 godina i danas. Imali smo četiri kompleksa i oko 2.000 zaposlenih, a proizvodili smo, otprilike, koliko vi danas proizvodite, zato vam od srca čestitam. Rudarstvo je opasan i težak, ali čestit posao. Rad Rudnika mrkog uglja veoma je značajan za lokalnu zajednicu", istaknuo je, između ostalog, načelnik Zaimović.

Direktor RMU Breza Ćamil Zaimović je spomenuo najveću proizvodnju u 111-godišnjoj historiji, izražavajući nadu da će doći do potrebne dinamike realizacije investicionih projekata koji bi trebali osigurati humanije uslove rada i još veću proizvodnju.

Na skupu u povodu obilježavanja Dana rudara govorio je i predsjednik Sindikata RMU "Breza" Arif Šabanović.

Rudari u BiH obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova rada.

0 0