Info

U općini Breza predstavljen projekt AGILEd - Odgovornijom raspodjelom javnih prihoda ka smanjenju ekonomske nejednakosti

 

30.08.2019 08:15
Slika
 
Ekonomski ekspert prof. dr. Nino Serdarević i sekretarica Udruženja poslodavaca Zenica dr. sci. Benjamina Šaranović, u maloj sali općine Breza jučer su Općinskom načelniku mr.sci. Munibu A. Zaimoviću i njegovoj pomoćnici za finansije Melihi Beširević predstavili projekt AGILEd - Odgovornijom raspodjelom javnih prihoda ka smanjenju ekonomske nejednakosti.

AGILEd projekt, koji Udruženje poslodavaca Zenice provodi u partnerstvu sa Savezom udruženja poslodavaca ZDK, a sufinansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ima za cilj zagovarati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uvođenjem modela raspodjele prema rashodovnoj osnovi kantona.

Studijom „Modeliranje raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH“ utvrđeno je da se pojedinim kantonima dijelom neosnovano dodjeljuju sredstva po osnovu prikupljenog PDV-a, te su predložene korekcije postojeće raspodjele u visini od preko 100 miliona KM godišnje.

- Kako bi se osigurao održiv i ravnomjeran regionalni razvoj i namjensko trošenje sredstava, model predviđa osnivanje Fonda za regionalni razvoj, pri Ministarstvu finansija FBiH, putem kojeg bi se finansirale manje razvijene općine i gradovi. Općine bi prema predloženom modelu bile prihvatljive za finansiranje ukoliko obustave naplatu lokalnih taksi i naknada prema privredi, što bi ih u konačnici činilo konkurentnijim i unaprijedilo sveukupni poslovni ambijent i potaknulo nove investicije – istaknuo je prof. dr. Serdarević.

Centralni fenomen na kojem se bazira projekt ogleda se u slabostima trenutnog modela fiskalnog federalizma u Federaciji BiH, koji očigledno dovodi do značajnih međukantonalnih odstupanja u javnom prihodu namijenjenom finansiranju javnih usluga građanima i poslovnom sektoru, kako na kantonalnom tako i na lokalnom nivou.
0 0